“Mogli bismo da imamo nekoliko stotina miliona doza vakcina do kraja ove godine”

0
Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je nadu da će do kraja godine biti proizvedeno nekoliko stotina miliona doza vakcine protiv koronavirusa, a čak dve milijarde tokom 2021.

Kako se ubrzava trka za vakcinama, naučna direktorka SZO Sumija Svaminatan izjavila da je da se proučava više od 200 kandidata za vakcine širom sveta i da je u toku desetak kliničkih ispitivanja.

“Ako budemo imali sreće, imaćemo pre kraja ove godine jednog i dva kandidata”, rekla je ona na onlajn konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, prioritet u vakcinisanju bi trebalo da budu oni koji su na prvoj liniji, lekari i policajci, zatim osetljive osobe kao što su starija lica, i na kraju osobe koje su najviše izložene zarazi u okolini, staračkim domovima ili četvrtima gradova gde se infekcijama lako širi.

“Polazimo od pretpostavke da bismo mogli da imamo nekoliko stotina miliona doza vakcina do kraja ove godine, a to je optimitična prognoza”, rekla je zvaničnica SZO.

Čelnici farmaceutske industrije su krajem maja nagovestili da bi vakcina mogla da bude spremna do kraja godine, ali su istakli da je izazov ogroman pošto bi po osobi bilo potrebno dve doze vakcine, odnosno oko 15 milijardi doza prema nekim procenama.

(Beta)