“Modernina vakcina dobija zeleno svetlo do kraja nedelje”: Visoko je efikasna protiv virusa i sigurna, kažu regulatori u Americi

0
Fotografija: Profimedia

Vakcina protiv korona virusa koju je razvila kompanija Moderna je sigurna i efikasna je 94%, kažu regulatori, što otvara put za hitno odobrenje njene upotrebe u SAD, piše Njujork Tajms.

Pozitivna ocena verovatno osigurava da će FDA ove nedelje izdati hitno odobrenje za drugu, Moderninu, vakcinu protiv koronavirusa za milione Amerikanaca.

Novoobjavljeni podaci potvrdili su u utorak da Modernina vakcina protiv koronavirusa obezbeđuje visoku zaštitu, postavljajući osnovu za hitno odobrenje ove nedelje od strane saveznih regulatora i početak distribucije širom zemlje.

Uprava za hranu i lekove (FDA) namerava da odobri upotrebu vakcine u petak, kažu oni upoznati sa planovima agencije.

Ovo je usledilo jedan dan nakon što su Amerikanci širom zemlje počeli da primaju vakcinu koju su razvile kompanije Fajzer i Bajontek.

Za razliku od njihove vakcine, Modernina ne zahteva skladištenje na izuzetno niskim temperaturama tokom isporuke.

FDA potvrđuje raniju procenu Moderne da je njena vakcina imala stopu efikasnosti od 94,1 odsto u studiji sa 30.000 ljudi. Nuspojave, uključujući groznicu, glavobolju i umor, bile su neprijatne, ali ne i opasne, utvrdila je agencija.

Moderna je u traženju odobrenja bila odmah iza američkog Fajzera (Pfizer) i njegovog nemačkog partnera Bionteka (BioNTech).

Čim se dobije zvanično odobrenje FDA Moderna može da isporuči prve doze za vakcinisanje u borbi protiv korona virusa od kojeg je u SAD umrlo više od 300.000 ljudi.