Moderna: “Vakcina efikasna kod dece uzrasta od 12 do 17 godina, obe doze pružaju efikasnost u 100 odsto slučajeva…”

0
(Beta/AP Photo/Matt Slocum, File)

Farmaceutska kompnaija Moderna saopštila je da se njena vakcina protiv koronavirusa – trenutno odobrena samo za upotrebu kod odraslih – pokazala efikasnom i kod dece uzrasta od 12 do 17 godina, preneo je Njujork tajms.

Kako je naznačeno, Moderna će američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) u junu podneti prijavu za odobrenje vakcine za hitnu upotrebu u ovoj starosnoj grupi.

Ukoliko bude odobrena, Modernina vakcina će postati drugo cepivo portiv kovid-19 koje će biti dostupna tinejdžerima u Sjedinjenim Državama. Prethodno su regulatorna tela odobrila Fajzerovu vakcinu za upotrebu kod dece od 12 do 15 godina.

Fajzerova vakcina je prethodno bila odobrena za upotrebu kod starijih od 16 godina, dok je Modernino cepivo prvobitno bilo odobreno za starije od 18 godina.

Rezultati istraživanja koje je sprovela Moderna, a koje je kompanija objavila u saopštenju, zasnovani su na kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo 3.732 osobe uzrasta od 12 do 17 godina, od kojih je dve trećine učesnika u studiji primilo dve doze vakcine.

Analize su pokazale da nije bilo simptomaskh slučajeva kovid-19 kod potpuno vakcinisanih adolescenata. To znači da je vakcina efikasna u 100 odsto slučajeva u starosnoj grupi od 12 do 17 godina. Istu efikasnost je pokazala i Fajzerova vakcina u starosnoj grupi od 12 do 15 godina.

„Čini nam se kao da su rezultati obećavajući“, rekla je dr Kristin Oliver, pedijatar i stručnjak za vakcine u bolnici Mount Sinai u Njujorku.

„Što više vakcina budemo imali u zaštiti tinejdžera, to će po nas biti bolje”, dodala je ona.

Moderna je takođe saopštila da je pojedinačna doza vakcine pružila efikasnost u 93 odsto slučajeva.

„Ti slučajevi razvijanja simptoma koronavirusa koji su se dogodili između primanja dve doze bili su blagi, što je takođe dobar pokazatelj zaštite od bolesti“, izjavila je dr Šaška Popesku, epidemiolog zaraznih bolesti sa Univerziteta “Džordž Mejson”.

Neželjeni efekti bili su u skladu sa onim što je zabeleženo i kod odraslih – bol na mestu vakcinacije, glavobolja, umor, bolovi u mišićima…

„Do danas nisu identifikovani značajniji problemi“, saopšteno je iz kompanije.

Adolescenti u studiji će se nadgledati godinu dana od primanja druge doze.