Moderna traži odobrenje vakcine za decu od šest do 11 godina u Evropi

0
Foto Profimedia/ Vichan Poti/PACIFIC PRESSArchive: Sipa Press

Moderna je evropskom regulatornom telu predala zahtev za odobrenje svoje vakcine protiv kovida-19 za decu od šest do 11 godina, saopštila je ta američka biotehnološka kompanija.

Doziranje doza koje se daju u razmaku od četiri nedelje, prilagođeno je na 50 mikrograma, a za starije starosne je 100 mikrograma.

„Srećni smo što možemo da izvestimo da smo Evropskoj agenciji za lekove (EMA) predali ovu inačicu“, rekao je u saopštenju Stefan Bancel, direktor Moderne. „Ovo je naš prvi zahtjev za primjnu u toj Starosnoj grupi“, istakao je.

Modernina vakcina trenutno ima odobrenje EMA za decu stariju od 12 godina. Ali više zemalja, među kojima je i Francuska, preporučilo je da Modernu ne uzimaju osobe ispod 30 godina zbog zabrinutosti u vezi s rizikom od miokarditisa.

Ta je nuspojava utvrđena među tinejdžerima i mlađim odraslim osobama, naročito muškarcima.

Moderna je krajem oktobra izvestila o pozitivnim rezultatima svojih kliničkih ispitivanja kod dece od šest do 11 godina.

Kompanija je nedavno objavila više pojedinosti, utvrdivši da je vakcina dve nedelje nakon prve doze delotvorna 100 odsto kod potvrđenih slučajeva kovida-19 koji imaju dva simptoma, poput povišene temperature, kašlja, gubitka čula ukusa. Ili jedan od tih simptoma i upalu pluća.

EMA ujedno proučava podatke Fajzera koji je predao zahev za odobrenje svoje vakcine za decu od pet do 11 godina. Ta analiza bi mogla da se završi u decembru, objavila je agencija prošle nedelje.

Fajzerova vakcina je nedavno odobreno u SAD-u, gde je Modernina za sad odobreno samo za starije od 18 godina.