Moderna: “Naša vakcina i dalje štiti protiv novih sojeva korone, manje je efikasna protiv varijante koja je otkrivena u Južnoj Africi…”

0

Modernina vakcina portiv koronavirusa pokazala se efikasnom protiv novih varijanti koronavirusa koji su se pojavili u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, saopštili su predstavnici kompanije, a prenosi Njujork tajms.

Međutim, čini se da je cepivo ove kompanije manje efikasno na soj koji je otkriven u Africi, pa je kompanija odlučila da razvije novi oblik vakcine koja bi mogla da se upotrebi protiv konkretne nove varijante kovid-19.

“Radimo to kako bismo bili korad ispred pandemije, ukoliko zatreba”, rekao je dr Tal Zaks, iz kompanije Moderna.

“To smatram polisom osiguranja. Ne znam da li će nam biti potrebna, i nadam se da neće”, dodao je on.

Moderna je pomenute rezultate dobila na uzorku od osam pacijenata, kojima su uzeti uzorci krvi posle primanja dve doze njihove vakcine. Takođe, kompanija je studiju sprovela i na dva majmuna koja su takođe bila imunizovana.

Britanski soj kovid-19 nje imao uticaj na nivoe neutrališućih antitela – koja onesposabljavaju virus, a ona se stiču nakon vakcinacije. Međutim, sa južnoafričkom varijantom, došlo je do šestokrugo smanjenja nivoa neutrališućih anittela.

Uprkos tome, kako je saopštila kompanija, ta antitala su i dalje “iznad donje granice nivoa koji je potreban za stvaranje zaštite protiv koronavirusa”.

Moderna je ovo istraživanje sprovela u saradnji sa Centrom za istraživanje vakcina pri Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti SAD.

Rezultati još nisu objavljeni niti pregledani, ali su dostavljeni “bioRxiv-u”, koji objavljuje preliminarne studije.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ