“Mnogo teža klinička slika pacijenata, skoro svi zahtevaju kiseonik…”

0
Profimedia/Ilustracija

Direktorka KBC “Bežanijska kosa” dr Marija Zdravković je navela da je u toj ustanovi trenutno smešteno 300 kovid pacijenata, od kojih je 40 na Intezivnoj nezi.

“I to su najteži pacijenti na različitim modalitetima ventilancije sa visokim kisioničnim pritiscima. Starosna strukturaje šarolika i ona varira. U ovom trenutku nemamo toliko mlade pacijente, uglavnom je prosek 62 godine i uglavnom su godine života faktor komplikacija bolesti”, objasnila je Zdravkovićeva, a prenosi RTS.

“Pacijenti koji dolaze u prijemno-trijažnu ambulantu dolaze sa mnogo težom kliničkom slikom, sa mnogo uznapredovalim pneumonijama koje zahtevaju odmah stavljanje na kiseonik. Sada 95 do 99 procenata kako ulazi u bolnicu zahteva kiseonik istog trenutka”, navodi direktorka KBC “Bežanijska kosa”.

Ne uzimati terapiju na svoju ruku

Dr Zdravkocić je apelovala na građane da se ne leče kući na svoju ruku, jer, kako kaže, ova bolest je specifična i zahteva posebnu terapiju.

“To je najveća greška koja može da se uradi. Ovakva bolest je specifična, nikada nije postojala, zahteva posebnu terapiju, ima svoje faze. Pre svega je važno proceniti fazu u kojoj se pacijent nalazi i dati mu terapiju. Velika je greška ako se u jednoj fazi bolesti da terapija koja se daje u drugoj fazi. Dakle to samo profesionalci koji su jako iskusni u lečenju pacijenata mogu dobro da odrede”, objasnila je dr Zdravković.

Mere same za sebe ne znače ništa

Na pitanje da li se već primećuje rezultat mera koje su pooštrene dr Zdravković je rekla:

“Diskretno se primećuje, ne tako značajno kao što bi mi voleli, ali nismo ni dali dovoljno prostora da se primeti. Vrlo je bitno što su uvedene sve te mere, ali je još bitnije da i dalje kažemo ma koliko to delovalo dosadno i na neki način opterećujuće – Mere za sebe ne znače ništa, ljudi su ti koji moraju te mere da prihvate, da ih sprovode i da budu dosledni jer svi mi vidimo da je vaj virus izuzetno zarazan”, objsnila je dr Zdravković. 

Sada se odlučuje tok bolesti u narednih šest meseci

Istakla je da je jako bitno skratiti kontakte na minimum jer se, kako kaže, danas odlučuje tok bolesti i naših života u nerednih šest meseci.

“Bitno je da sečemo kontakte na minimum zbog toga što se mi sada nalazimo da kažem u poslednjoj četvrtini te utakmice i jako je bitno da dobijemo ovu igru. Sve što nije od vitalnog značaja, molim vas nemojte kontaktirati u naredne dve nedelje. Danas se odlučuje tok te bolesti i uopšte organizacija i naši životi u narednih šest meseci”, poručila je direktorka KBC “Bežanijska kosa”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500