Mitropolija: “SPC ne planira izmeštanje čina ustoličenja mitropolita sa Cetinja”

0
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Mitropolija crnogorsko-primorska Srpke pravoslavne crkve (SPC) ne razmišlja o izmeštanju čina ustoličenja mitropolita Joanikija sa Cetinja u Podgoricu, kazao je protojerej Nikola Pejović.

On je za TVCG kazao da nisu upoznati sa dešavanjima na Cetinju uoči sutrašnjeg ustoličenja mitropolita Joanikija.

Gradonačelnik Podgorice i potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković pozvao je još jednom premijera Zdravka Krivokapića da učiniti ono što je u njegovoj nadležnosti i da, kako je naveo, time spreči “potencijalne teške posledice” po sigurnost države i gradjana.

“Odgovorni ste, pred Crnom Gorom i pred istorijom”, napisao je Vuković na Tviteru.

Grupa gradjana blokirala je glavni magistralni put Podgorica – Cetinje i postavila barikadu napravljenu od guma kako bi sprečili ulazak Joanikija i patrijaha Porfirija na Cetinje, javlja reporterka Bete.

Blokiran je i sporedni izlaz sa Cetinja ka Budvi i Podgorici. Put je blokirala grupa momaka svojim automobilima koji nose majice sa likom Svetog Petra Cetinjskog i na kojima piše “Vakat je”.

Prethodno je grupa gradjana probila policijski kordon na ulazu na Cetinje i blokirala put.

I policija je blokirala put od Podgorice prema Cetinju, na izlazu iz Podgorice. Na saobraćajnici su formirane ogromne kolone.

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u dvodnevnu posetu Crnoj Gori uoči sutrašnjeg ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru čemu se oštro protive crnogorske organizacije, opozicija i veliki broj gradjana koji se u velikom broju danas okupljaju na Cetinje koje obezbedjuju jake policijske snage.

Nije javno objavljeno kada će i kojim putem patrijah i mitropolit biti prebačeni na Cetinje.