Mitropolija crnogorsko-primorska: Đukanović uznemirava i deli građane

0
Profimedia

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve saopštila je u četvrtak da predsednik Crne Gore Milo Đukanović zloupotrebljava crkvene teme u svrhe političkog pravdanja i napada na druge aktere društvenog života, kao i da javno vređa i ponižava sveštene radnje.

„Funkciju predsednika ‘svih građana’ koja i postoji da personalno garantuje mir i stabilnost države, ovaj čovek očigledno zloupotrebljava kako bi uznemiravao i delio građane“, navodi se u saopštenju Mitropolije.

Kako se navodi, šta misli građanin Milo Đukanović o crkvenim verskim obredima trebalo bi da bude njegova privatna stvar i tema van dometa pažnje javnosti pa i same Crkve.

„Međutim, dok je taj građanin predsednik naše države dužni smo da se oglasimo kada on javno vređa i ponižava sveštene radnje koje se sprovode na našim duhovnim sabranjima“, kažu iz MPC.

Iz Mitropolije kažu da Đukanovićevi „politički i ideološki obračuni sa premijerom i ministrima Vlade Crne Gore ni najmanje ne ulaze u oblast interesovanja Crkve, ali zloupotreba crkvenih tema u svrhe Đukanovićevog političkog pravdanja i napada na druge aktere društvenog života, duboko vređa osećaje velikog broja građana Crne Gore“.

„Nije ni lepo ni vaspitano da on svoje političke konkurente ruži i diskredituje tako što ukazuje na njihovo učešće u verskim obredima. Pitamo se, od koga je usvojio rečnik omalovažavanja crkvenih radnji nazivajući ih ‘lizanjem kašike’ i ‘povlačenjem po podu’?“ upitali su iz Mitropolije crnogorsko-primoerske.

Dodaje se da ovakvi „nedolični izrazi ne vređaju samo nas hrišćane, nego i pripadnike drugih konfesija u Crnoj Gori, kojima je saginjanje ljudi pred Bogom, ponekad i do samoga poda, ako treba i do crne zemlje – najsvetiji čin“.