Misteriozni dvoboj Miloša Crnjanskog: I drugi brutalni i nemilosrdni obračuni (ne samo književni)

0

…u međuvremenu, stigao je da vodi i bezbroj obračuna, brutalnih i nemilosrdnih.

Neki od tih obračuna bili su književni: recimo, intenzivna polemika sa Markom Carom i Srpskom književnom zadrugom, koja je odbila da mu štampa putopis Ljubav u Toskani čime ga je simbolički ostavila na ulici, budući da je štampanje knjige SKZ bilo stvar prestiža, priznanja i ulaska u kanon srpske književnosti.

Crnjanskog tada nisu pustili.

Neki su naoko počeli na polju književnosti, kao što je veliki obračun iz 1932. godine, sa Milanom Bogdanovićem i njegovom levo orijentisanom (komunističkom) ekipom oko Nolita. Na kraju se zapravo pokazalo da je taj obračun bio politički. Na jednoj strani bio je antikomunista Crnjanski. Na drugoj su bili komunisti i oni građanski intelektualci koji nisu shvatili pravu prirodu polemike. Mnogi od njih će stradati od Bogdanovićevih prijatelja, kada budu došli na vlast, 1944. godine.

Neki obračuni Crnjanskog su opet bili čisto politički, kao što je polemika sa Krležom, koja se povela 1934. godine, povodom teksta ,,Oklevetani rat” koji je Crnjanski napisao povodom proslave dvadesetogodišnjice stupanja u vojsku prvih regruta iz ,,tada tek oslobođene Južne Srbije”.

Osim ovih javnih obračuna, Crnjanski je vodio i tajne, kakav je onaj misteriozni dvoboj sa tadašnjim preduzetnikom i nekadašnjim vojnim pilotom Tadijom Sondermajerom, u blizini Vršca, 1926. godine. Srećom, dvoboj se završava bez žrtava.

***

Iz hit knjige pisca i autora bestselera “Omama” Slobodana Vladušića “Miloš Crnjanski: Prijatelj u prošlosti” koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 8. jula

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.