Reč „mister“ u fudbalu može da znači svašta, zavisi kako je shvatite. Neko je nosi uz svoje ime kao epoletu, kao logičnu posledicu svog rada, a neko je na svoj rever stavlja iako mu je odelo još uvek veliko. Neko je mister pro forme, a neko je u svojoj suštini – mister. El Pais je o toj čuvenoj frazi napisao veliki tekst, podelivši do najsitnijih detalja, a opet na sasvim jednostavnim primerima, kako se do te titule može doći.

Time je poznati list oslikoa fresku španskog fudbala i na njoj, među 15 najvećih, na spisak upisao i Radomira Antića i Vujadina Boškova.

Na toj listi nema nikakvih kriterijuma osim kvaliteta i duha. Morate biti dobri u svom poslu i morate biti čovek u svom poslu, vredan pažnje i poštovanja. Nebitno je da li ste u La Ligi proveli 38 godina ili 38 utakmica.

Na listi su redom: Elenio Erera, Johan Krojf, Havijer Klemente, Luis Aragones, Havijer Irureta, Bobi Robson, Pep Gvardiola, Manuel Presiado, David Vidal, Arsenio Igesijas, Džon Tošak, Gregorio Manzano i Vinsente del Boske.

I Mister Antić. I Mister Vujke.

Za Boškova kažu: „Iako je morao da odustane od svog zvanja i nije bio profesor geografije i istorije, bio je profesor fudbala. Čovek koji je veoma uspešno vodio Real Madrid svojim je maksimama obogatio istoriju fudbala. Od „fudbal je fudbal i neizvestan je jer svaka utakmica počinje od nula-nula“, do „više volim da izgubim jednom 9:0, nego devet puta 1:0“.

Za Antića kažu: „Kada je upitan šta mu je donelo titulu šampiona sa Atletiko Madridom, mogao je da kaže Pantić ili Molina, ili Čolo, možda Kaminero, ali on je rekao nešto drugo – tapas petkom. Rekao je da je tokom tog porodičnog druženja stvorena atmosfera pobednika, a popijeno pivo i tortilja su približili igrače. I dalje je jedini trener koji je vodio sva tri najveća španska kluba. Niko nije umeo da gasi fudbalske požare kao on“.

A o svima njima, misterima, pišu:

„Trener je kao scenarista. Onaj čovek koji je najviše zapostavljen, koji lupa glavu da bi sve ispalo onako kako svi žele i onaj koji je najčešće kriv za sve. Istorija se nikada ne završava i postoje promenljive, ali je ovih 15 trenera ostavilo najvažniji trag u 90 godina španskog klupskog fudbala“.

Što kaže stari mim – koji to nije – sa društvenih mreža: „A nama nisu valjali“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.