Film „Dnevnik Diane Budisavljević“ imaće televizijsku premijeru danas 22. aprila, čime će se obeležiti sećanje na proboj poslednje grupe logoraša iz Jasenovca. Film će se prikazati i na prvom programu HRT-a i na prvom programu RTS-a.

Nagrađivani igrano-dokumentarni film “Dnevnik Diane Budisavljević” rediteljke Dane Budisavljević – potresna priča o nesvakidašnjem herojskom činu Zagrepčanke austrijskog porekla koja je za vreme ustaškog režima u Hrvatskoj spasila više od deset hiljada srpske dece iz koncetracionih logora.

Rediteljka filma Dana Budisavljević ne krije uzbuđenje pred televizijsku premijeru.

“Mislim da je to presedan da se film prikazuje isti dan i na RTS-u i HRT-u. Jako me zanima reakcija televizijske publike koja je sasvim nešto drugo od festivalske. To će biti i pokazatelj koliko smo i kao društvo spremni za ovakve teme. Imam velike nade“, rekla je Dana Budisavljević, a prenosi Jutarnji list.

Ona je rekla i da je važno da nas ovakve priče opominju, ali i podsećaju na najbolje ljude u najgorim vremenima.

„Sama Diana više do kraja života nije željela pričati o svojoj Akciji, a zasluge su preuzeli drugi. Dnevnik po kojem je rađen film pronašla je unuka tek nakon Dianine smrti. Objavljen je 2003. i tu polako kreće rasvjetljavanje uloge Diane Budisavljević u spasavanju tzv. kozaračke djece. Taj pojam je bio poznat u Jugoslaviji, o tome se dosta pričalo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Mnoga spasena djeca imala su istaknutu ulogu u društvenom i kulturnom životu Jugoslavije (najpoznatija je bila glumica Božidarka Frajt), ali se zapravo nije znalo kako je došlo do njihovog spasavanja. Znalo se samo za djecu iz logora koja su udomljavana u Zagrebu i široj okolici. Nije se spominjala niti Diana, niti su se spominjali njeni suradnici (neki tek rubno), kao ni uloga njemačkih časnika koji su Diani isposlovali dozvolu za preuzimanje srpske djece iz logora, kao ni uloga nadbiskupa Stepinca“, ispričala je Dana Budisavljević nedavno za Nedeljnik.

A veliku priču o Diani Budisavljević pročitajte OVDE:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.