Nezdrava ishrana u današnje vreme šteti organizmu više nego cigarete. Naučnici su otkrili da nedostatak važnih hranljivih supstanci može znatno da oštetiti naše zdravlje. Isto tako, neki proizvodi koje koristimo u ishrani zbog njihovih, takozvanih koristi, takođe mogu da budu štetni za naše telo, prenois N1 pisanje Bright Side.

Podeli:0

Sveži voćni sokovi

Voće se smatra zdravim za našu ishranu, a sveži sokovi su jednostavan način da unesemo dnevnu dozu voća. Ipak, u tečnom obliku voće izgubi većinu svojih korisnih elemenata poput vlakana, koja igraju ključnu ulogu u sprečavanju dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.

Nekontrolisano konzumiranje sokova zapravo može dovesti do pojave ovih zdravstvenih problema zbog količine šećera koju sadrže. Ustvari, neki od njih imaju isto šećera koliko i limenka gaziranog pića.

Zdravije je pojesti celu voćku, nego piti voćne sokove. Jedna voćka je dovoljna da vas zasiti i ispuni vašu potrebu za nečim slatkim, dok je za jednu čašu soka obično potrebno iskoristiti više voćki odjednom.

Slatkiši od žitarica

Iako su bogate hranljivim sastojcima, ovakve grickalice sadrže i velike količine šećera. Prema bazi podataka o hranjivim namirnicama, najpopularniji ovakvi slatkiši sadrže od 15 do 30 grama šećera po porciji.

S druge strane, ako se na pravi način izaberu, ove grickalice su savršen način da utolite glad i izbegnete prejedanje, jer su porcije napravljene da budu dovoljne i sadrže dosta zdravih namirnica.

Idealna grickalica bi trebalo da sadrži tri grama vlakana, pet grama proteina i manje od 10 grama šećera.

Riba iz uzgoja

Divlja riba je bogata omega 3 masnim kiselinama, koje smanjuju rizik od bolesti srca ili moždanog udara. Ipak, to dosta zavisi od toga čime se riba hrani. Nažalost, ona riba koju kupujemo u supermarketima obično ne dolazi iz okeana ili reka, već iz uzgajivačnica. Dakle, tu ne samo da im nedostaje zdrava ishrana, nego sadrže i hemijske dodatke koje uzgajivači dodaju da bi riba brže rasla.

Hrana bez masti

U prošlom veku hrana bez masti bila je pravo otkriće. Tako je bilo sve dok nutricionisti nisu shvatili da su proizvođači počeli da menjaju zdrave masti prerađenim šećerom kako bi zadržali prirodni ukus namirnica. Dakle, umesto da imate ono što nazivaju zdravim obrokom, vi doslovno jedete skrivenu šećernu bombu.

Sada stručnjaci preporučuju mlečne proizvode koji su bogati vitaminima i zdravim mastima, poput seoskog sira ili grčkog jogurta, koji ne sadrže nikakve šećerne dodatke.

Žitarice

Žitarice su oduvek smatrane jednostavnim rešenjem za zdrav i hranjiv doručak. Ipak, nemaju sve vrste žitarica jednako dobar efekat. Većina njih je napravljena od rafinisanih zrna. Tokom tog procesa, žitarice gube značajnu količinu vlakana i drugih sastojaka koji pomažu da ostanete siti.

Tu je i velika količina šećera koja im se dodaje da bi imale bolji ukus i bile privlačnije za decu. Povećan unos šećera može prouzrokovati dijabetes, bolesti srca i gojaznost.

Umesto žitarica, konzumirajte zobene kaše ili integralne žitarice, koje sadrže dovoljno vlakana da vas zasite i daju vam energiju.

Soja

Soja može da bude štetna za zdravlje ljudi, kao što je i za ekologiju. Većina soje je genetski modifikovana, što znači da ćete teško dobiti bilo koji od obećanih hranjivih sastojaka iz njih.

Drugi problem sa sojom je visoka koncentracija izoflavona, ili biljnih estrogena, koji povećavaju njihov nivo u telu i narušavaju menstrualni ciklus.

Iz istih razloga, uzimanje soje obično je povezano sa povećanom aktivnošću hormona štitaste žlezde, što može dovesti do neočekivanog gubitka težine, znojenja i otečenosti vrata.a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.