“Mislila sam da sam odrasla u državi bez verske i seksualne diskriminacije. Na Balkanu su najglasniji huškači i primitivci…”: Lepa Brena o predstavi “Lepa Brena Project”

1
Foto: Printscreen Youtube

Nakon tri dana kada je usred Zagreba u Areni 20.000 ljudi sa Brenom pevalo “Jugoslovenku”, ista ta pesma odjekivala je u Bitef teatru dok je sa jugoslovenskom zastavom u rukama na sceni trčala Jasna Đuričić.

Retko se događa da je glavni lik pozorišne predstave neko ko je još u punoj životnoj snazi i čija karijera još uvek traje, još ređe da glavni lik predstave na premijeri gleda predstavu o sebi, piše Danas.

Tako je bilo u sredu uveče u Bitefu na premijeri predstave “Lepa Brena Project”, kada su glavnu protagonistkinju igrale četiri glumice različite životne dobi: Jovana Gavrilović, Tamara Krcunović, Jasna Đuričić i Jelena Ilić.

Lepa Brena je nakon predstave izjavila da je počastvovana što je na ovaj način prikazana epoha “jedne jake države”, a da su je reditelji predstave “veoma dobro shvatili”, kao i da je za nju lično predstava bila veoma emotivna i dirljiva.

“Mislila sam da sam odrasla u državi u kojoj nije bilo verske i seksualne diskriminacije. Predstava me je podsetila da su na Balkanu najglasniji huškači, vikači i primitivci”, izjavila je Brena i dodala da ju je predstava osvestila da se danas ponovo vraćamo unazad.

Kako je rekla, za nju Jugoslavija nikad nije predstavljala teritoriju već ideju.

“Lepa Brena Project” zapravo nije predstava o Breni već predstava o svima onima koji su se na ovim prostorima identifikovali kao Jugosloveni. Predstava o ljudima kojima su uzeli državu, a sada pokušavaju i sećanje, a šta je sećanje nego sastavni deo identiteta. Predstava o životima i snovima koji su se pretvorili u košmar, a potom razbili u paramparčad baš kao i SFRJ, piše Danas.


1 KOMENTAR

  1. Dok druge pjevacice exponiraju grudi i dupe Legenda Brena polazuje srce veliko od Triglava do Djevdjelije. Svi iz te generacije su sa Tobom, Legendo.

Comments are closed.