Misija OEBS-a na Kosovu i Metohiji podržava SPC u vezi sa manastirom Dečani

0
Foto Profimedia

(Beta) – Misija OEBS-a na Kosovu saopštila je da će podržati Srpsku pravoslavnu crkvu u očuvanju svog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu i izrazila očekivanja da će zemljište uz manastir Dečani biti registrovano kao vlasništvo manastira u skladu sa vladavinom prava.

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu ovo je objavila preko svog Tviter naloga posle posete šefa misije Majkla Devenporta manastiru Visoki Dečani, Peći i Istoku.

Poseta dolazi neposredno nakon podsećanja zapadnih ambasadora na petu godišnjicu ustavne odluke da se manastiru vrati zemlja, a koja još nije sprovedena u delo, prenosi danas portal Kossev.

“Ambasador Majkl Devenport posetio je prelepi manastir Dečani i razgovarao sa igumanom Savom Janjićem. OEBS na Kosovu podržaće Srpsku pravoslavnu crkvu u očuvanju njenog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu, dok očekujemo da će okolno zemljište biti registrovano kao manastirsko vlasništvo u skladu sa vladavinom zakona”, navodi danas OEBS za Kosovo na svom tviter nalogu.

U Istoku, za povratničko selo Ljubožde OEBS je policiji poklonio nadzorne kamere da bi se povećala bezbednost stanovništva u njemu, dok je u poseti pećkom gradonačelniku Gazmendu Muhadžiriju Davenport stavio naglasak na pomoć OEBS-a za sigurnu kuću.

Premijer Kosova Aljbin Kurti, predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca poslali su UNESKU pismo sa zahtevom da sa liste ugroženih spomenika skinu tri manastira i jedna bogomolja Srpske pravoslavne crkve. Kako prenosi portal Kossev Kurti, Osmani i Konjufc objavili su to juče da bi obeležili Svetski dan raznolikosti kulture.

Traže i da UNESKO ukloni oznaku da su to srpski manistiri i stavi da su kosovski, kao i da Kosovo ne naziva “Autonomna pokrajina”.