“Mirovni sporazum iz Minska više ne postoji. Za Ukrajinu najbolje da se odrekne članstva u NATO”: Putin u novom obraćanju javnosti

0
(Beta/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da mirovni sporazum iz Minska „više ne postoji“, prenosi Rojters.

Obraćajući se novinarima na drugoj konferenciji za novinare u Moskvi danas popodne, Putin je rekao da bi „najbolja odluka koju bi Ukrajina mogla da donese bila da se odrekne svojih ambicija za članstvo u NATO“.

“Računamo na razrešenje svih ovih razlika. Ove razlike će se rešiti između Kijeva i Luganske i Donjecke oblasti. Ali za sada shvatamo da je to verovatno nemoguće u ovoj trenutnoj situaciji, ali se nadamo tome u budućnosti”, rekao je Putin u obraćanju.

Nakon što je Savet Federacije odobrio zahtev da rasporedi vojnike u inostranstvu, ruski predsednik je rekao da to ne namerava da uradi odmah i da će odluka zavisiti od stanja na terenu.

Putin, kako prenosi Gardijan, opisuje „do zuba naoružanu Ukrajinu” kao „antirusku” i „neprihvatljivu”. Putin je takođe rekao da je Rusija „ozbiljno zabrinuta“ zbog namere Ukrajine da razvije nuklearno oružje.

On tvrdi da su nedavne izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u kojima žali da je Ukrajina odustala od svog nuklearnog arsenala 1994. bile „ciljane na Rusiju“, i kaže da jedino što Ukrajini nedostaje u tom pogledu jesu sistemi za obogaćivanje uranijuma.

Putin je potvrdio da je Rusija priznala, kako prenosi Gardijan, proširene granice dve teritorije pod kontrolom prorsukih snaga u istočnoj Ukrajini.

“Priznali smo ih kao države. To znači da smo priznali sve njihove osnovne dokumente, uključujući i ustav, gde piše da su njihove (granice) teritorije iz vremena kada su dva regiona bila deo Ukrajine”, rekao je Putin.

 Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas na medjunarodno priznanje Krima kao dela Rusije, Ukrajinu da odustane od nastojanja da postane članica NATO-a i Zapad da prestane da isporučuje oružje u tu državu.

Putin je rekao da rusko pripajanje ukrajinskog poluostrva Krim 2014. treba da bude međunarodno priznato kao legitiman odraz izbora lokalnog stanovništva, i pitao se “kako je to različito u odnosu na Kosovo”. Zapadne sile su osudile aneksiju kao kršenje međunarodnog prava.

Dešavanja o ukrajinskoj krizi iz minuta u minut možete pratiti na sajtu Nedeljnika.