“Mira Marković u mom rols-rojsu, meni je prvom nuđen Mobtel, naravno da su mi nuđeni štancani dinari iz Topčidera…”

0
Foto Igor Pavicevic

Poslednjih godina, pa i skoro već deceniju, na beogradskim partijima je neizostavan Boban Petrović, tačnije njegovi hitovi. To je ultimativni sastojak svih plej-lista hipsterskih žurki, ili partija gde fank elita baštini disko hitove Petrovića sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih. Radio B92 je njegov hit “Prepad” uvrstio među 100 pesama bivše Jugoslavije.

Boban Petrović je monstruozno talentovani lik i deluje da mu je sve išlo. Kao fudbaler dođe do Crvene zvezde (kasnije joj je napisao pesmu) pa povredi nogu, pređe da osvaja svet rukama i napravi hitove, ali i njegov TV šou osvoji nagradu u Kanu. Onda ubaci ruke u još veći pogon pa napiše bestseler “Rokanje” koji se proda u 120.000 primeraka u bivšoj Jugoslaviji, a Igor Mandić, pisac, novinar i legenda književne kritike, proglasi ga jednim od međaša savremene srpske proze uz Milovana Danojlića.

Ne samo da je bio rodonačelnik disko muzike već je vodio nekoliko diskoteka ali i bio osnivač (sa legendarnim Brijom) i idejni kreator slavnog beogradskog kluba “Zvezda”.

Onda je u drugoj polovini osamdesetih nestao da bi devedesetih u doba najveće bede i ratova u Beograd i Srbiju počele da stižu vesti o prebogatom srpskom biznismenu Bobu Petroviću koji na Kipru ima milione i ’ladi se njima u svom rols-rojsu. Pa je onda Bob Petrovich stigao u Marbelju, postao vlasnik istoimenog fudbalskog kluba i u sveopštoj euforiji i epizodi dostojnoj serije “Više od igre” taj klub pobeđuje Real Madrid (sa belim dresovima kao Građanski u “Više od igre”)…

***

Dakle, propadam u Londonu, ne prate me banke, i odlazim na Kipar. Tamo nastavljam da radim ono što sam hteo u Londonu. I tamo sam devedesetih godina trgovinom metalima napravio 380 miliona keša u banci. Legalno. I tri sam rols-rojsa do tada kupio. U jednom sam dočekivao razne ljude, jednom i Miru Marković, Kundaka i Borku Vučić. Došli su da mi nude Mobtel. Meni je prvom nuđen Mobtel. Borka Vučić me je obožavala jer sam bio najluđi biznismen koga je srela. Čak me je molila da prvi uplatim zajam za Srbiju. Imam zahvalnicu države Srbije jer sam prvi uplatio zajam za Srbiju i to je bilo na naslovnoj strani „Politike“.

Naravno da su mi nuđeni štancani dinari iz Topčidera. Pa kako su kupili pola Beograda ti moćni biznismeni? Meni su nuđeni ti dinari. Moglo se kupiti pola Dedinja. A u isto vreme da kupujem naftu i da ih baržama šaljem. Sve je to bilo razrađeno. Evo vam ku.ac. Rekao sam – pare mi ne trebaju, zarađujem dobro a ne na grbači naroda. To i nije moglo da se završi drugačije nego onom megainflacijom.

***

Boban Petrović za novi Nedeljnik govori o čuvenoj diskoteci “Zvezda”, najboljim žurkama od Beograda do Marbelje, Arkanu, Miri Marković, muzici, Monte Karlu, Šonu Koneriju, Miku Džegeru, slobodi…

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU OD ČETVRTKA 8. JULA

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU ČAK DVA POKLONA, JUBILARNI NJUJORK TAJMS NA SRPSKOM I POKLON KNJIGU SLOBODANA VLADUŠIĆA O MILOŠU CRNJANSKOM