Ministarstvo spoljnih poslova: Ambasada zatražila informaciju o razlozima zadržavanja Dojčinovića

1
Foto: Printscreen

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da je Ambasada Srbije u Abu Dabiju zatražila informaciju o razlozima zadržavanja urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića i odbijanja ulaska u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

U saopštenju MSP se dodaje da “Srbija nikada nije, niti će sugerisati bilo kojoj državi na svetu da bilo kog državljanina Srbije stavljaju na restriktivne liste”.

“Ambasada Republike Srbije u Abu Dabiju je izvestila da se Stevan Dojčinović, ovim povodom, nije obraćao predstavnicima Ambasade, niti zatražio konzularnu pomoć i zaštitu. Takođe, državni organi UAE se, ovim povodom, nisu obratili Ambasadi Srbije u Abu Dabiju, niti obavestili o zadržavanju našeg državljanina, te time ni o razlozima zbog čega mu je onemogućen ulazak u UAE”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dodaje se da je ambasador Srbije, koji je prisustvovao međunarodnoj konferenciji Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala, na samoj konferenciji, posredno od učesnika, obavešten o ovom događaju.

“U skladu sa diplomatskom praksom, građanima koji su zadržani od strane stranih nadležnih organa, omogućava se, ukoliko to žele, kontakt sa svojom Ambasadom, u cilju pružanja konzularne pomoći. Takođe, napominjemo da je diskreciono pravo svake države da po sopstvenoj proceni onemogući ulazak stranim državljanima, te da nema obavezu da obrazloži razloge svog stava”, navodi se u saopštenju.

MSP podseća da se isto desilo Stevanu Dojčinoviću i ranije kada mu je onemogućen ulazak u Rusku Federaciju.

1 KOMENTAR

  1. “Takođe, napominjemo da je diskreciono pravo svake države da po sopstvenoj proceni onemogući ulazak stranim državljanima, te da nema obavezu da obrazloži razloge svog stava”, navodi se u saopštenju.” Наравно, али је и тачно да један број трговаца оружјем и покровитеља исламиста и терориста разних боја, са те дестинације долази потпуно несметано овдамо. Да ли је могуће да је то наше “дискреционо” право баш толио пута било октроисано нечијим овдашњим личним интересима, зарад једноставне депортације таквих лица назад, а да је на одсуство такве праксе упозорио и Стејт департмент ?

Comments are closed.