Ministarstvo prosvete: “Visoka izlaznost na kombinovanom testu, nije uočeno osipanje broja učenika”

0
Foto: Tanjug

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je zabeležena visoka izlaznost učenika osmog razreda na današnji kombinovani test kao i da u odnosu na polaganje testa iz srpskog jezika “nije uočeno osipanje broja učenika”.

U saopštenju se navodi i da “do ovog trenutka” škole nisu prijavile nepravilnosti tokom održavanja kombinovanog ispita.

“U 71 opštini zabeležena je izlaznost od 100 odsto, u 144 opštine izlaznost je veća od 98 odsto, a samo u 19 opština izlaznost je bila u rasponu od 87 do 97 odsto, što se objašnjava odustajanjem polaznika u školama za obrazovanje odraslih koji, po pravilu, češće pristupaju ispitu u avgustovskom roku”, stoji u saopštenju.

Rukovodilac Centra za ispite u republičkom Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević rekla je za Radio Slobodna Evropa da je kombinovani test koji su učenici polagali za upis u srednje škole u Srbiji protekao bez problema i da nije bilo bojkota koji je najavio deo osnovaca nakon što je odložen ispit iz matematike.

“Mi nemamo informaciju da su učenici odustali od polaganja kombinovanog testa. Što se tiče nas i nastavnika sa kojima smo kontaktirali danas do 11 časova, testiranje u školama je sprovedeno u uobičajenom toku, znači da nije bilo nikakvih nepravilnosti”, rekla je Stanojević za RSE.

Ona je saopštila da je Zavod komisijama u školama poslao ključeve za pregledanje kombinovanog testa, koje su počele sa proverom rezultata.

“Ukoliko imaju neke probleme u tom procesu komisije će pozvati Zavod i dobiti odgovore na eventualne nedoumice koje budu imali u vezi sa učeničkim odgovorima”, navela je Stanojević.

Ispitne testove, u koje spadaju i srpski jezik i matematika, priprema Zavod za vrednovanje kvaliteta.

Samo ako je učenik polagao sva tri testa završnog ispita smatra se da je završio osnovnu školu.