Ministarstvo: Pokrenut postupak protiv sudije u slučaju vozača s Karaburme

0
Profimedia

Ministarka pravde Maja Popović podnela je zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti sudije za prethodni postupak koja je odlučila da se sa slobode brani vozač koji je na Karaburmi kolima udario oca i dva sina, od kojih je jedan preminuo od povreda, rekli su za Telegraf iz Ministarstva pravde.

„Za vođenje ovog postupka nadležni su disciplinski organi Visokog saveta sudstva (Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija), koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je diciplinski prekršaj izvršen“, kažu u Ministarstvu pravde, prenosi Telegraf.rs.

Kako su dodali, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije, za izvršeni disciplinski prekršaj mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine.

Pored ovih sankcija, kako kažu u nadležnom ministarstvu za, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije.

„Pored toga ističemo da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije“, kažu u Ministarstvu pravde.

Ministarka pravde najavila je za vikend da će inicirati „preispitivanje postojanja odgovornosti postupajućeg sudije“ koja nije odredila pritvor osumnjičenom za saobraćajnu nesreću na Karaburmi u Beogradu.

Ova odluka sudije u međuvremenu je preinačena, pa je L. G. određen pritvor do 30 dana.