Ministarstvo odbrane demantovalo da je tokom posete britanskom ministra potpisan sporazum protiv uticaja Rusije

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/MO)

(Beta) – Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je danas da su tokom posete britanskog ministra odbrane Bena Volasa Beogradu dve države potpisale sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije.

“Povodom netačnih medijskih napisa, a radi istinitog obaveštavanja javnosti, Ministarstvo odbrane ukazuje da tokom posete ministra odbrane Velike Britanije Bena Volasa Srbiji nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija, niti je ministar Volas bilo gde to izjavio”, navelo je Ministarstvo u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Taj medij je prethodno objavio da je Volas za britanski Telegraf izjavio da su Srbija i Velika Britanija tokom njegove ovonedeljne posete Beogradu potpisale “značajan sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije” i da će London pomoći Srbiji da se odupre ruskom “zlobnom uticaju” i “manipulaciji”.

Britanski ministar se u sredu i četvrtak u Beogradu sastao sa najvišim zvaničnicima Srbije, uključujući predsednika Aleksandra Vučića i ministra odbrane Nebojšu Stefanovića.

Nakon sastanka Volasa i Stefanovića, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su dva ministra potpisala Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, ne navodeći njegove detalje.

Ministarstvo odbrane je za RSE danas navelo da “jedini dokument koji su tokom posete potpisali” Stefanović i Volas jeste Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane i dodalo da se u njemu “ne pominje” Rusija.

“Predmet Aranžmana je razvoj bilateralne saradnje u oblasti multinacionalnih operacija, vojne obuke i obrazovanja, održavanje bilateralnih vežbi, razmatranje unapređenja saradnje u kopnenom i vazduhoplovnom domenu i sajber odbrani, jačanje mogućnosti za saradnju odbrambenih industrija i naučno istraživačkih institucija kao i međusobno pozivanje na godišnje vojne sportske manifestacije i takmičenja”, navelo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Rusija se ne pominje ni u zvaničnom saopštenju o poseti Volasa Beogradu, objavljenom na sajtu Vlade Velike Britanije 18. juna.