Ministarka Gojković izjavila saučešće zbog smrti glumice: “Dara Čalenić ostaje značajna figura u istoriji naše kinematografije”

0
Screenshot / YouTube

(Beta) – Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je danas telegram saučešća povodom smrti glumice Darinke Dare Čalenić.

“Uživala je veliku naklonost publike, plenila je svojim vedrim duhom i energijom. Prepoznatljiva po svom izrazu i poštovana, biće upamćena po brojnim zapaženim ulogama koje će čuvati sećanje na umetnicu i ženu koja je zračila svojom pojavom. Darinka Dara Čalenić ostaje značajna figura u istoriji naše kinematografije. U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća”, navodi se u telegramu.

Čalenić je preminula prošle noći u 87. godini, nakon duge i teške bolesti, preneli su mediji.

Sahrana će biti održana u krugu najuže porodice, u Novom Sadu.

Čalenić je rodjena 18. jula 1934. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i Srednju glumačku školu pri Srpskom narodnom pozorištu.

Prvi angažman dobila je 1949. godine u Narodnom pozorištu u Kraljevu, zatim prelazi u pozorišta u Užicu i Somboru, a 1954. postaje članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Glumila je u ostvarenjima “Pop Ćira i Pop Spira”, “Rafal u nebu”, “Gospodja ministarka”, “Te noći”, “Laža i paralaža”, “Vetar je stao pred zoru”, “Mica i Mikica”, “Put oko sveta”, “Čuvaj mi Ameliju”, “Kad budem mrtav i beo”, “Majstori”, “Kamiondžije”, “Čuvari plaže u zimskom periodu”, “Vruć vetar, “Varljivo leto 68”.