Ministar pravde Crne Gore: “Neću podneti ostavku”

  0
  Printscreen/YouTube/Vijesti Online

  (Beta) – Ministar pravde Crne Gore Vladimir Leposavić izjavio je da neće podneti otavku i da će ostati na funkciji dok bude imao poverenje Skupštine, nakon što je premijer Zdravko Krivokapić podneo parlamentu zahtev za njegovo razrešenje zbog izjave u kojoj je relatizovao genocid u Srebrenici.

  Vladajući Demokratski front ranije je saopštio da neće podržati smenjivanje Leposavića, dok je Demokratska Crna Gora navela da neće glasati za razrešenje ako o tome ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, iako je njen lider Aleksa Bečić pozvao ministra pravde da podnese ostavku.

  To znači da je za razrešenje Leposavića potrebna podrška opozicione Demokratske partije socijalista Mila Djukanovića pošto je od članica vladajuće koalicije jedino pokret URA Dritana Abazovića najavio da će glasati za smenjivanje ministra pravde.

  Leposavić je potvrdio spekulacije da je neposredno nakon sednice Skupštine, na kojoj je relatizovao genocid u Srebrenici, od članova Vlade i sve tri koalicije koje čine parlamentarnu većinu dobio, kako je rekao, “čestitke za iskren, umeren i stručan odgovor na zlonamerno poslaničko pitanje”.

  Dodao je da se posle toga protiv njega “zahuktala medijska hajka”.

  “Moje kolege i prijatelji su utihnuli i počeli da menjaju stavove, jedan po jedan. Ne osuđujem ih, jer sam najbolje svedočim koliko je medijski pritisak težak. Nadam se da će i oni razumeti mene što neću i ne mogu da dam ostavku u divljem galopu menjanja stavova i situacionog morala”, naveo je Leposavić.

  On je kazao i da zato nije tačna, ni primerena ocena Krivokapića da “ministar igra na pitanju koje se dopada određenom delu javnosti”.

  “Ministar ne igra, već je založio svoje ime, profesionalni ugled, pa i sam život za ono u šta veruje i što shvata da je njegova dužnost kao javnog funkcionera. Suprostavio sam se DPS zlu istinom, želeći da njihova manipulacija bude prekinuta”, rekao je Leposavić.

  On je na sednici Skupštine 26. marta rekao da je presuda Međunarodnog suda za ratne zločine da je u Srebrenici izvršen genocid zasnovana na stavu Haškog tribunala i dodao da je taj sud “kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu”.

  Tu izjavu Leposavića osudila je međunarodna zajednica, a premijer Crne Gore tražio je njegovo razrešenje, ocenivši da je za “taj nivo kompetencije nedopustivo da ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava iznosi svoje privatne stavove.