Ministar odbrane SAD: “NATO ne traži sukob sa Rusijom, ali pomagaće Ukrajinu kao do sada”

0
EPA-EFE/STRINGER

(Beta) – Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas u Pragu da bi bilo opasno davati prognoze o trajanju ili ishodu rata u Ukrajini, a da NATO, ne tražeći sukob sa Rusijom, može samo da radi kao do sada, da pomaže Ukrajini dokle god joj je to potrebno da jača na ratištu i svoju poziciju u nekim budućim mirovnim pregovorima.

“Opasno je davati neke prognoze o ratu. Zato je naš cilj da pomognemo Ukrajini da brani svoju teritoriju. Ukrajinsko rukovodstvo ima tu najjači glas. Ne možemo da predviđamo koliko će rat trajati, kakav će imati ishod. Možemo samo da radimo ono što smo radili do sada da je podržavamo da jača na ratištu i ima bolju poziciju u pregovorima”, rekao je Ostin na konferenciji za novinare sa češkom ministarkom odbrane Janom Černohovom.

Američki zvaničnik naglasio je da NATO ne traži sukob sa Rusijom, niti želi da za nju predstavlja pretnju.

“Ali naš odbramebni savez braniće svaki pedalj teritorije NATO”, rekao je Ostin i dodao da će SAD zajedno sa saveznicima braniti pravo Ukrajinaca da žive u slobodi i grade svoju budućnost koju Rusija ne može da im diktira.

Lojd Ostin rekao je da će američki Stejt department tek saopštiti kako će konkretno biti usmerene dve milijarde dolara nove pomoći, milijarda Ukrajini a druga za savezničke zemlje koje je pomažu, među njima i Češka, kao peti najveći isporučilac vojne pomoći Kijevu.

“Važno je da će ta pomoć povećati investicije u odbranu i interoperabilnost. Zemlje koje su dobijale od SAD takvu pomoć koristile su je mudro”, rekao je Ostin.

Ministarka Černohova upozorila je da je zadatak češke vlade takođe da objašnjava ljudima koji protestuju zbog visokih cena energija da je kriza izbila zato što je ruski predsednik Putin napao Ukrajinu i preti obustavama isporuka gasa.

“Ni u kom slučaju se neće menjati spoljnopolitička orijentacija naše zemlje. Zahvaljujem predsedniku Milošu Zemanu što ima istu politiku prema napadu Rusije na Ukrajinu kao i vlada. Osudio je agresiju i kao vrhovni komandant stoji uz vladu i pomoć Ukrajini. Da citiram njegove reči ‘sa teroristima se ne pregovara, protiv njih se bori'”, rekla je Černohova.

Američkog državnog sekretara odbrane primaju danas i češki premijer Petr Fijala i predsednik Miloš Zeman.