Miloš Jovanović: Postoji četiri razloga zašto bojkot ne može da bude uspešan

2
Foto: Nedeljnik

Član predsedništva Pokreta “Metla 2020” Miloš Jovanović izjavio da se vlast i deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju (SzS) “ponašaju kao imperije” čiji je cilj da podrede i potčine druge političke opcije.

“Srpska napredna stranka i neretko SzS ponašaju se kao imperija koja ne poznaje partnere već samo vazale i neprijatelje. Mi smo u Pokretu svoji i zato (oko bojkota) niko ne može da utiče na nas, ni vlast, ni deo opozicije koji se odlučio za bojkot”, rekao je Jovanović u intervjuu Danasu.

On je naveo četiri razloga zbog kojih smatra da bojkot ne može biti uspešan.

“Prvo, socioekonomska situacija nije takva da tera ljude na ulicu. Drugo, starosna struktura naše nacije je takva da ostavlja malo prostora za vaninstitucionalnu borbu koja zahteva mladost i energiju, a na srednje doba i konformizam”, ocenio je.

Dodao je da je njegov utisak da političari koji zagovaraju bojkot “nisu preterano omiljeni među građanima i da neće biti puno ljudi koji će proliti suzu zato što oni nisu u Skupštini”.

“Konačno, postoji i četvrti razlog koji se odnosi na spoljni faktor. Očigledno je da ne postoji podrška ideji bojkota od strane takozvanog medjunarodnog faktora”, naveo je Jovanović.

On je zaključio da bi bilo celishodnije da je, umesto priče o bojkotu, cela opozicija bila organizovana u jednoj ili dve kolone koje bi tesno sarađivale, a poslednjih  sedam meseci prepešačile Srbiju i ušle “u direktnu borbu sa režimom SNS-a”.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Сваки од наведених фактора, можда не даје оправдања у овом тренутку, али са бојкотом, односно, урушеним легитимитетом изабраних, остају “окидач”, који сваког тренутка може искористити потенцијалну енергију народа. Према томе, бојкот може да буде успешан, уколико се неки од ових услова остваре, а сигурно је да нису “закуцани”. Али оно што је сасвим сигурно, је да ви са тим: “метлама”, “четкама”,… и свим осталим средствима хигијене, уласком у парламент, сигурно нећете утицати на власт, нити било када, било шта круцијално променити. А то је млади човече историја парламентарног живота у Србији, још док се ти ниси ни родио, толико би морао да знаш.

  2. Prvo, socioekonomska situacija nije takva da tera ljude na ulicu.”
    То што нисмо на улици мњ значи да ћемо изаћи на гласање. То што шетамо не значи да ћемо гласати за говорника на протесту. Траже се нормални избори.
    “Drugo, starosna struktura naše nacije je takva da ostavlja malo prostora za vaninstitucionalnu borbu koja zahteva mladost i energiju, a na srednje doba i konformizam”
    Грађанска непослушност је у рукама оних који раде и привређују, плаћају рачуне, омладина је углавном на кућном буџету.

Comments are closed.