Milanović: “Srbija da odluči – EU ili Moskva…”

1

(Beta) – Hrvatski zvaničnici danas su kao neprimerenu odbacili viziju EU koju je izneo mađarski premijer Viktor Orban predlažući, između ostalog, prijem Srbije u EU.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je tim povodom da Srbija treba da ispuni uslove za ulazak u Evropsku uniju i da odluči je li za EU ili Moskvu.

“Srbija treba da ispuni uslove, treba da odluče jesu li za EU ili su u Moskvi. Nemam ništa protiv Moskve, ali treba odlučiti Brisel ili Moskva, a to sadašnja vlast u Srbiji teško apsolvira i biće potrebno da tu bude jasna”, rekao je Milanović povodom oglasa mađarskog premijera Orbana u hrvatskim medijima o mađarskoj viziji EU u kojem se predlaže i primanje Srbije u EU.

Kako je prenela njegova pres služba, Milanović je ocenio da je “stvarno bizarno da premijer jedne male države objavljuje takve manifeste”.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske poručilo je da u pogledu budućnosti EU ne deli stavove iz Orbanovog oglasa, prenela je Hrvatska radiotelevizija (HRT) na sajtu.

Hrvatska, kako se ističe, insistira na proširenju koje se temelji na doslednom ispunjenju kriterijuma za članstvo, sprovođenje potrebnih reformi i ostvarivanju merljivih rezultata. Uz to se dodaje da “to vredi za sve države koje teže članstvu, pa tako i za Srbiju”.

Orban je u oglasu objavljenom u Večernjem listu izneo sedam predloga o budućnosti EU, ističući da se protivi evropskoj “superdržavi”.

“U vezi sa budućnošću Evrope, ne delimo simplificirane stavove koje prenosi oglas. Naše ideje i stremljenja u pogledu Evropske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar evropske porodice”, navelo je hrvatsko ministarstvo.

Na oglas je danas reagovao i predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Peđa Grbin koji je ocenio da je on neprimeren.

“Nije normalno da mađarizacija koja se događa Hrvatskoj demokratskoj zajednici prerasta u to da Viktor Orban, koji je medije u Mađarskoj stisnuo u čelični zagrljaj, to pokušava s mađarskim državnim novcem činiti i u Hrvatskoj”, rekao je Grbin dodajući da to nije primereno.

HRT podseća da je Mađarska poslednjih godina predmet kritika Brisela i dela država članica zbog vladavine prava, nezavisnosti sudstva, ljudskih prava i tretmana migracija i migranata.

Svojim predlozima, dodaje HRT, Orban odgovara na te optužbe i iznosi drugačiji model Evropske unije, manje integrisan i s manjim ovlašćenjima.

Mađari, dodaje se, smatraju da je integracija sredstvo, a ne sama sebi svrha i predlažu da temeljnih ugovora EU treba brisati navode o “sve tešnjem povezivanju”. 

1 KOMENTAR

  1. “Nemam ništa protiv Moskve,…” ! Како се то нема ништа против, а уведу се санкције ? А најбоље су изабрали Британци, између Брисела и Лондона, изабраше Лондон. Питање је само, има ли толико мудрости и у Срба ?

Comments are closed.