Milanović: “Nemam predrasuda prema Srbima u BiH, koji su bili agresori u ratu, a ni prema Bošnjacima – nekada boljim partnerima”

0
EPA-EFE/FILIP SINGER

“Ni prema kome u Bosni i Hercegovini nemam predrasude, ni prema Srbima koji su bili agresori u ratu, ni prema Bošnjacima, koji su, nadam se, bolji partneri koji su nekada bili”, poručio je u Mostaru hrvatski predsednik Zoran Milanović na uručenju odlikovanja povodom obeležavanja 30. godišnjice osnivanja Hrvatskog veća odbrane.

„Pre tri nedelje sam bio na sastanku gde je bila inicijativa država srednje i istočne Evrope da se Ukrajina podrži da dobije hitni status kandidata za Evropsku uniju. Ja sam tada rekao da ne mogu. Ako ćemo ići tako daleko i Ukrajini dati status kandidata, onda to ne može ako taj isti status nećemo dati BiH“, rekao je Milanović, prenosi N1.

To nažalost u BiH nije prepoznato kao prijateljski čin, dodao je Milanović i istakao i da BiH tek kada uđe u Evropsku uniju može postati građanska država.

“Do tada je BiH utvrđena Dejtonskim sporazumom. EU je jedna od najvećih stvari koje je Hrvatska ostvarila u svom interesu. To je sredstvo kroz koji mi ostvarujemo korist za sebe. Ali, EU se nažalost pokazala kao nikakav administrator u BiH. Ovo se pretvara u kolonijalnu upravu”, zaključio je Milanović.