Milanović: “NATO ne bi trebalo da se širi bilo gde”

0
EPA-EFE/SPENCER PLATT / POOL

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je da NATO ne bi trebalo da se širi na Ukrajinu, te da će, dok god je predsednik, biti protiv toga da se NATO bilo gde širi.

Izjava hrvatskog predsednika koja je suprotna politici otvorenih vrata Severnoatlantskog saveza, stiže u vreme ključanja napetosti između Rusije, koja gomila vojsku na ukrajinskoj granici, i zapadnih zemalja koje je upozoravaju da ne napada tu zemlju, prenosi RTS, pozivajući se na Indeks.

Rusija za povlačenje vojske, između ostalog, traži garancije da se NATO neće širiti na Ukrajinu.

“Mislim da onaj ko zagovara da se NATO širi na Ukrajinu ugrožava i hrvatski interes. Jer mi smo u NATO-u, neko sutra može naše ljude da pošalje tamo”, objasnio je Milanović.

Ističe da “nije isto biti deo borbene skupine u Mađarskoj, na Balatonu ili hrvatska vojska na prvoj liniji u iščekivanju napada”.

“Zašto bismo ih slali tamo? Videćemo, sve ćemo na ad hok osnovi utvrditi. Sabor uvek može ići u suludu avanturu, ali će onda i odgovarati”, rekao je Milanović.

Dodao je da u ovom trenutku “gledamo kako se jedna siromašna država uništava podgrevanjem panike”, dok Ukrajina poziva da se smire tenzije.

Konstatovao je i da se govori o nekoliko desetina hiljada ruskih vojnika nedaleko od milionskih gradova.

“Nakon ovoga će se nekim stvarima teško verovati. Naprosto, na ovakvim stvarima se gubi kredibilitet ako se pokaže da nije bilo sve tačno. Mi mislimo svojom glavom, tako će i biti. Niko nam nije ništa dao, ali nećemo se svetiti. Nama je bilo teže nego Ukrajini sada, a dobili smo embargo. Ukrajini se stvara iluzija da se mogu odbraniti od Rusije, podstiču ih na sukob, a istovremeno se govori kako naši vojnici tamo neće biti”, rekao je Milanović.