Mihajlović: “Srbija će imati dovoljno gasa, važno je imati više dobavljača”

0
PrintScreen/YouTube/K1 Televizija

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će Srbija imati dovoljno gasa i da je potrebno u narednom periodu pregovarati o dodatnim količinama, koje će verovatno biti skuplje, ali ne toliko koliko su trenutne tržišne cene.

Ona je u jutarnjem programu TV Hepi istakla da se Srbija nalazi u boljoj poziciji u odnosu na mnoge zemlje, koje se sada pitaju kako će nabaviti gas u septembru, a među njima je i država iz regiona – Bugarska.

Mihajlović je naglasila da je važno imati više dobavljača gasa i nije bitno da li je to Rusija ili Amerika, kako privreda ne bi zavisila od jednog dobavljača, prenosi N1.

Srbija prethodnih godina nije napravila konekciju Niš-Dimitrovgrad, jer se oslanjala na ruski gas, rekla je Mihajlović, navodeći da su radovi počeli i da će sledeće godine biti završeni.

“Mi smo dogovorili sporazum 2,2 milijarde metara kubnih gasa, a naša potrošnja je tri milijarde, pa nam je potrebno 800 miliona iz drugih izvora”, navela je ona, naglašavajući da se nada da će Srbija uskoro graditi svoje skladište gasa.

Mihajlović tvrdi da pritisci postoje sa svih strana, ali da Srbija mora da održava dobre odnose sa Evropskom unijom, jer trgovinska razmena sa njom čini čak 67 odsto.

Ona je ukazala i na neophodnost razvijanja novih energetskih izvora, posebno na polju obnovljive energije.