Mihajlović: “Od 1. novembra nema više ruske nafte, moraćemo da tražimo druge snabdevače”

1
Printscreen/YouTube/K1 Televizija

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Kruševcu da šesti paket sankcija EU prema Rusiji znači da više neće biti moguće kupiti sirovu naftu iz te države od 1. novembra, te da će NIS naftu morati da nabavlja od drugih snabdevača na tržištu. Ona je dodala da veruje da to neće uticati na tržište u Srbiji.

Mihajlović je naglasila da će posle 1. novembra snabdevanje sirovom naftom biti moguće samo sa slobodnog tržišta.

„Mi za tu odluku (EU) znamo već dva meseca i radimo sve što možemo da nađemo način da ne dođe do poremećaja na našem tržištu i verujem da ćemo u tome uspeti“, istakla je Mihajlović.Dodala je da NIS sirovu naftu nabavlja preko (Jadranskog naftovoda) JANAF i da ni do sada nije u potpunosti kupovao rusku naftu, već da je uvozio i iz Iraka i „drugih zemalja“, prenosi N1.

„U ukupnom bilansu, oko 50 odsto je bila ruska nafta, 30 odsto od drugih dobavljača, a 20 odsto je domaća sirova nafta“, rekla je Mihajlović u Kruševcu.

Predsednik Srbije Aleksadanr Vučić je na konferenciji za medije, održanoj u nedelju 21. avgusta, rekao da smo od 1. novembra „pod sankcijama“ i da ostajemo bez ruske nafte.

1 KOMENTAR

  1. Руске нафте ће бити и после било ког 1., и руску нафту ће моћи да купи ко год жели, плаћао је у рубљама, или како год. Тако да, обрисати чињеницу да та нафта учествује са 30% светских потреба, и да је некако волшебно нестала, односно да је више “нема”, је недостижан интелектуални изазов, чак и за неког из српских министарстава. Руске нафте има, продаје се, а оно што Србији може да буде проблем је њена допрема до рафинерије. Уз то, Србија је на међунаородном пловном путу који се зове Дунав, и само је питање колико је акваторија Црног мора и даље пловна за такве испоруке. Да апсурд буде већи, та нафта није “нестала” за неке чланице ЕУ (изузете из шестог пакета: Мађарска, Чешка,… итд.), али је ето “нема” за Србију ! Стога Србија по сваку цену мора наћи начин како да купи ту нафту и допреми је до Србије. Не зато што је неко овде емотивно везан за Русију и њену нафту, већ зато што се она данас продаје са значајним попустима на берзантску цену и чињенично је најјефтинија за Србију. То показује и недавни скок њеног учешћа у набавкама, а то је управо из тог разлога. Надаље, све што ова држава остварује у стабилизацији буџета и његовим приходима, доминантно се остварује од пореза на потрошњу, у чему је учешће енергената значајно. Једно је када тако набављену нафту оптеретите са 110% намета, а сасвим друго када је набављате од “других снабдевача”, и исто то примените, јер цена није та. Шта онда добијате ? Инфлацију, коју више не можете контролисати. Ено га пример на Балтику. Али ваше право је свакако да будете паметни као госпођа министар и кажете “… da veruje da to neće uticati na tržište u Srbiji.” Исто онако како су јој неки поверовали да ће се овајдити јефтинијом тарифом електричне енергије за викенд. Тако да ово није питање подилажења Западу, изјавама за Евроњуз, већ опстанку и колико-толико одржавању опште равнотеже цена у земљи.

Comments are closed.