Mihajlović: “Naučnice nedovoljno zastupljene i teže dobijaju priznanja”

0
PrintScreen/YouTube/K1 Televizija

(Beta) – Potpredsednica Vlade i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je povodom Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci da su naučnice i dalje nedovoljno zastupljene u istraživačkim i naučnim krugovima i da teže dobijaju priznanje za svoje uspehe i postignuća.

“I pored zajedničkih napora u promociji veće zastupljenosti žena u nauci, podaci pokazuju da su muškarci i dalje dominantni u ovim oblastima. Usled dodatnih opterećenja i neplaćenih kućnih poslova, naučnice objavljuju manje radova, dobijaju manje novca za istraživanje i sporije napreduju u karijeri”, istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je nauka jedan od glavnih pokretača društvenog razvoja i upravo zato je ključno da se u oblasti nauke i istraživanja poštuju i promovišu principi rodne ravnopravnosti.

“Naučnice širom sveta su ostvarile neke od najznačajnijih rezultata u nauci i istraživanju i zaslužne su za najveća svetska otkrića – u medicini, fizici, farmaciji i drugim oblastima. Svakodnevno nam pokazuju da su jednako sposobne kao i njihove muške kolege, a na nama je da im budemo vetar u leđa i da im damo vidljivost i priznanje kakvo zaslužuju”, izjavila je Mihajlović.

U saopštenju je navedeno da muškarci dominiraju u oblastima inženjerstva, proizvodnje i građevinarstva, gde među diplomiranim studentima čine 61 odsto, a u oblasti IКT muškarci su zastupljeni sa čak 66 odsto.

Najnoviji Indeks rodne ravnopravnosti za Srbiju pokazuje povećanje rodnog jaza i rodne segregacije u visokom obrazovanju, koje je vidljivo u tome što su žene znatno više zastupljene u pojedinim naučnim oblastima, kao što su zdravlje, društvene nauke, socijalna zaštita i umetnost.

Кako bi ostvarili jednak pristup i učešće žena i devojčica u nauci i radili na osnaživanju žena, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2015. godine proglasila 11. februar Međunarodnim danom žena i devojčica u nauci.