Migranti se ponovo sukobili sa policijom: Suzavac i vodeni topovi na grčko-turskoj granici…

0
Foto: Beta (AP Photo/Giannis Papanikos)

Grčke vlasti upotrebile su i danas suzavac i vodene topove da potisnu migrante koji su pokušali da se probiju preko grčko-turske granice, dok su turske vlasti ispaljivale suzavac na grčku stranu granice. 

Hiljade migranata pokušavaju poslednje nedelje da uđu u Grčku preko njene istočne kopnene i pomorske granice posle objave Turske da migrantima otvara granice ka Evropi.

Turska je javila da će rasporediti 1.000 pripadnika specijalne policije na svojoj strani granice da spreči grčke vlasti da vrate nazad migrante koji uspeju da pređu u Grčku.

Mnogi migranti kampuju blizu granice sa turske strane u nadi da će uspeti da pređu uprkos tome što Grčka naglašava da je granica zatvorena.

Posle više meseci pretnji turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegova zemlja neće biti vratar za Evropu. Tražio je od EU da snosi veći teret brige o izeglicama iako EU insistira da se drži sporazuma prema kome je dala više milijardi evra Turskoj da bi ona zadržala izbeglice na svojoj teritoriji.

Erdoganova odluka da otvori granicu usledila je u vreme ofanzive sirijske vlade u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib gde se bore turske snage. U ofanzivi koju podržava Rusija poginulo je desetine turskih vojnika a gotovo milion sirijskih civila je raseljeno i krenulo ka zatvorenoj turskoj  granici.

Primirje u Idlibu koje su dogovorili Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin stupilo je noćas na snagu u ponoć. Opozicioni aktivisti i posmatrači javljaju da nema ruskih i sirijskih ratnih aviona iznad Idliba i da je tamo situacija relativno mirna. 

Za sada se ne zna da li će ovo primirje uticati na situaciju na tursko-grčkoj granici. 

U Turskoj sada ima preko 3,5 miliona sirijskih izbeglica i Erdogan je često pretio da će otvoriti tursku granicu ka Evropi. On tvrdi da EU nije održala svoj deo sporazma da plati više od šest milijardi evra da bi se zaustavio priliv migranata u Evropu, pošto je 2015. godine ušlo više od milion ljudi. 

Grčki zvaničnici ističu da oni koji pokušavaju da pređu granicu nisu izbeglice iz Idliba i većinom nisu Sirijci. Izveštači javljaju da oni koji su uspeli da pređu granicu su uglavnom iz Avganistana i drugih zemalja.

(Beta)