„Broj epidemiologa ostao je isti, čak je povremeno i manji jer su neki kolege otišle na bolovanje. Gledajte, može nas biti 103 ili 123, ali „potrošenih“ je više od pola, ako ne i svi. Sad više nije stvar samo u brojkama nego i u kvalitetu. Epidemiolozi su iscrpljeni, „potrošeni“, vidim to i na sebi“, apeluje epidemiologMiroslav Venus, predsednik Hrvatskog epidemiološkog društva, koji je za „Večernji list“ rekao da epidemiolozi „vape da ih je premalo i ništa“, kao i da „prihvataju svaku pomoć“.

Tokom poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 819 novih slučajeva korona virusa, od 4.948 osoba koliko je testirano. Preminulo je osam osoba.

Venus je rekao i da se mere ne poštuju.

„Ako neko šest, sedam meseci kontinuirano upozorava, radi i trudi se, a niko ne sluša i ne pridržava se mera, šta uopšte više reći? Bolje da ćutim“, naglasio je Venus.

On i kolegica čekali su juče rezultate analize uzoraka u Zavodu za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, u kojoj rade.

„Vapimo da nas je premalo i ništa. U petak smo imali 25 pozitivnih. Tih 25 na 80.000 stanovnika je kao da u Zagrebu imate od 250 do 300 pozitivnih. A samo nas je dvoje. U Lici je kolega bio sam, tek je nedavno dobio pomoć vojnog epidemiologa. U Požeško-slavonskoj županiji kolega je takođe sam, a sad mu pomaže kolegica koja je specijalistica javnog zdravstva. Već šest meseci upozoravamo na to da nas je premalo, a situacija je sve lošija“, ističe epidemiolog Venus.

Juče je u Hrvatskoj bilo 1.096 novih pozitivnih, 530 je u bolnici, 28 na respiratoru, a deset je osoba umrlo. U samoizolaciji je 20.389 ljudi. Epidemiolozi vape za pomoći u potrazi za kontaktima zaraženih.

„Svaku pomoć prihvatamo i podržavamo bilo kakvu ideju koja može pomoći kolegama na terenu, a ne da samo teoretišemo“, napominje on.

Ministar zdravstva Vili Beroš neki dan je rekao da 160 epidemiologa radi u zdravstvenom sistemu, 151 u zavodima za javno zdravstvo, a devet u drugim ustanovama.

„Kao Ministarstvo dali smo upute o potrebi zapošljavanja ne epidemiologa, jer ih nema, ali drugih radnika koji mogu pomoći epidemiološkoj službi“, poručio je Beroš i spomenuo i interno premeštanje kao pomoć epidemiolozima.

Pitanje je, zaista, zašto država kao ispomoć ne angažuje više radnika iz ostalih državnih institucija. Jer, epidemiolozi su, upozorava Venus, na rubu.

„Pogledajte, na primer, Međimursku županiju, koja u jednom danu ima 44 pozitivne osobe. Kolegice treba da kontaktiraju sve te pozitivne, a kako da stignu i sve njihove kontakte? Kako neko misli da se isti broj epidemiologa može uspešno služiti deseterostruko većem brojem pozitivnih, koji generišu za sobom Bog zna koliko puta veći broj kontakata? Pre šest meseci imali smo sto zaraženih, a danas 1100“, kaže Venus.

Ne čudi se što sve više pozitivnih skriva kontakte. Fokus na respiratornim centrima.

„Klinci ne žele biti u zatvoru, oni vikendima žele izlaziti, a onda tijekom tjedna odu u školu i šire zarazu. Stariji ne prijavljuju zato što nitko ne želi na dva tjedna u samoizolaciju jer će dobiti manju plaću. Nisu epidemiolozi ti koji te probleme trebaju rješavati, ali jedini smo koji se s time hrvamo. Možda i trećinu kontakata nismo uspjeli poloviti jer su ih ljudi tajili. Zato smo i tražili da se samoizolacija skrati s 14 na 10 dana, da dobijemo bolju suradnju“, ističe mr. sc. Venus.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.