“Mi se pripremamo za novi sukob, ako iz Gaze krene raketiranje, biće gore nego u maju…”: Upozorenje načelnika Generalštaba izraelske vojske

0

(Beta) – Izraelska vojska danas je u visokoj pripravnosti uoči kontroverznog marša desničara u Jerusalimu koji bi mogao ponovo izazvati napetost sa Palestincima, ne samo u tom gradu već i na Zapadnoj obali i duž granice sa pojasom Gaze.

Godišnji marš nazvan Parada zastave se obično održava u maju ali je ove godine prekinut baražnom raketnom vatrom iz Gaze uperenom na Jerusalim kojom je otpočeo jedanaestodnevni rat između Hamasa i Izraela.

Označivši marš provokacijom palestinske organizacije su pozvale na tzv. Dan gneva u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, prenose izraelski mediji.

Prvobitno je planirano da se marš održi prošle nedelje ali je otkazan jer je policija insistirala da učesnici ne prođu kroz muslimaski kvart u Starom gradu Jerusalima.

Kako navode izraelski mediji, marš je ponovo najavljen na zahtev bivšeg premijera Benjamina Netanjahua nekoliko dana pre nego što je smenjen u nedelju.

Nova Vlada Izraela je sinoć odobrila paradu tamošnjih nacionalista, čime se otvara mogućnost obnove sukoba samo nekoliko nedelja posle rata sa ekstremistima Hamasa, navodi Asošiejted pres.

Zvanična ruta današnjeg marša bi tek trebalo da se objavi, a izraelski mediji su javili da će policija dozvoliti da se učesnici okupe ispred Kapije Damask na Starom gradu, ali im neće dopustiti da uđu u muslimanski kvart, gde većinom žive Arapi.

Novi ministar javne bezbednosti iz Laburističke stranke Omer Barlev je odlučio da se marš danas odobri, tvrdeći da u demokratiji stanovnici imaju prava da demonstriraju.

U međuvremenu su dodatne baterije odbrambenog sistema Gvozdena kupola razmeštene na jugu zemlje i drugim mestima posle upozorenja ekstremističkog islamskog Hamasa koji vlada Gazom da će raketirati Izrael ako se marš održi.

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Aviv Kohavi rekao je kasno sinoć da je situacija osetljiva zbog marša.

“Pripremamo se na obnovu sukoba”, izjavio je on, upozorivši da će izraelski odgovor na raketirenje iz Gaze biti žešći nego tokom rata u maju.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh je na Tviteru objavio da Palestinci  “upozoravaju na opasne posledice namere okupacione sile da dopusti izraelskim naseljenicima ekstremistima da organizuju Marš zastave u okupiranom Jerusalimu”.

Ambasada SAD u Jerusalimu je zabranila zaposlenima i njihovim porodicama da danas uđu u Stari grad.

Marš koji počinje u 18.30 po lokalnom vremenu predstavlja prvi izazov za novog premijera Izraela Naftalija Beneta koji je od nedelje na toj funkciji.

Izmena putanje marša ili otkazivanje bi izložilo vladajuću koaliciju optužbama Netanjahua koji je sad u opoziciji, te Benetovih saveznika desničara koji mogu da kažu kako Hamas ima moć veta nad događajima u Jerusalimu.

Bliskoistočni izaslanik u UN Tor Venesland apelovao je na sve strane da se ponašaju odgovorno i da izbegnu svaku provokaciju koja bi mogla dovesti do nove runde sukoba.