Udruženje pacijenata obolelih od melanoma i ove godine obeležiće Mesec borbe protiv melanoma, tribinama u nekoliko gradova u Srbiji, kao i u pojedinim gradovima u regionu sa ciljem podizanja svesti u javnosti o neophodnosti redovnih preventivnih pregleda.Na tribinama Udruženje će predstaviti knjigu koju su pisali pacijenti „ Od mladeža do melanoma“ u okviru koje su predstavljene priče i iskustva pacijenata u vezi sa melanomom.

Savo Pilipović predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, istakao je da postoji svest medju gradjanima da je potrebno da se redovno pregledaju, ali i  dalje to nije na zadovoljavajućem nivou. 

– Naši hirurzi i dalje operišu previše debele melanome jer se ljudi prekasno javljaju doktoru, pa je onda je onkolozima mnogo teže a prognoza za pacijenta mnogo neizvesnija – kaže Pilipović.

Pilipović je istakao da je mnogo toga je urađeno kada  je lečenje u pitanju, zahvaljujući Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Srbije ali i dalje veliki broj pacijenata umire jer nemaju kompletnu terapiju. Nedostaju: kombinovana imuno terapija za metastatsku bolest, adjuvantna terapija za drugi B i drugi C stadijum i terapija za uvealni melanom. To je standard svuda u svetu i neophodno je pacijentima u Srbiji.

On je naglasio da je Udruženje formiralo radnu grupu sa Ministarstvom zdravlja i Udruženjem dermatovenerologa Srbije, sa ciljem da se napravi ozbiljan inspekcijski nadzor solarijuma, da bi se utvrdilo da li se poštuju zabrane za mladje od 18 godina, da li se redovno menjaju lampe i slično. Ova radna grupa ima za cilj i da edukuje i motiviše lekare opšte prakse, da pregledaju rizične grupe pacijenata i da ih upute dermatolozima. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.