Nemačka se nada da će regrutovati kvalifikovane radnike van EU kako bi sprečila svoje kompanije da se presele u inostranstvo. Berlin traži radnike i iz zemalja poput Meksika, Vijetnama i Indije kako bi popunio prazninu, piše DW.

Nemačka kancelarka Angela Merkel iskoristila je svoj redovni subotnji podkast da alarmira javnost zbog nedostatka kvalifikovane radne snage u državi, rekavši da bi to moglo naterati kompanije da se presele u inostranstvo.

„Znamo da mnogi sektori i kompanije traže kvalifikovane radnike“, rekla je Merkel. „Bez dovoljno kvalifikovanih radnika Nemačka kao poslovna lokacija ne može biti uspešna“.

„Zato je neophodno da uložimo sve napore da zaposlimo dovoljan broj stručnjaka. U suprotnom, kompanije će morati da se sele – a, naravno, to ne želimo.“

Upozorenje kancelarke dolazi uoči samita o tom pitanju između predstavnika vlade, poslodavaca i sindikata u ponedeljak u Berlinu.

Kvalifikovani radnici koji nisu iz EU

Nemačka želi da reši nedostatak stručnjaka pružanjem „dobre obuke za što veći broj ljudi“, rekla je Merkel. U isto vreme, Berlin želi da zaposli kvalifikovane ljude iz drugih zemalja Evropske unije i i van nje.

U Nemačkoj već radi 2,5 miliona ljudi iz zemalja EU. „Ali to nije dovoljno i zato takođe moramo tražiti kvalifikovane radnike izvan Evropske unije“, rekla je Merkel.

Zakon o imigraciji kvalifikovanih radnika koji stupa na snagu 1. marta 2020. godine ima za cilj da olakša dolazak u Nemačku kvalifikovanim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU.

Meksiko i Azija

Samit u ponedeljak baviće se pitanjem kako najbolje primeniti novi zakon o kvalifikovanoj imigraciji, uz memorandum o razumevanju koji će biti usvojen na kraju sastanka. Nacrt dokumenta, koji je citirala grupa novinara Redaktionsnetzverk Deutschland (RND), pozvao je državu da angažuje dodatno osoblje i organizuje centralu koja bi pomogla da se ubrza procesuiranje viza. Takođe je rečeno da treba proširiti ponudu za kurseve nemačkog jezika tako da potencijalni kvalifikovani radnici mogu da ih završe u svojim zemljama porekla.

Nemačkoj su najviše potrebni inženjeri elektrotehnike, metalski inženjeri i inženjeri mehatronike, kuvari, medicinske sestre, negovatelji, IT stručnjaci, programeri softvera. Nemačka vlada je nastojala da privuče stručnjake iz Meksika, Filipina, Brazila, Indije i Vijetnama.

Ministar rada Hubertus Hajl nastojao je ublaži zabrinutost u delu stanivništva koje je nepoverljivo prema imigrantima, rekavši za Augsburger algemajne da se ovaj potez vlade – regrutovanje stručanjaka – ne odnosi na nekontrolisanu imigraciju, već na kvalifikovane ljude koji su potrebni kako bi Nemačka mogla da ostane ekonomski jaka i u budućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.