Merkel: “Demokratija nije jednastavno tu”

0
Foto Beta/(Hendrik Schmidt/Pool via AP)

(Beta-AP) – Kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Nemce, na 31. godišnjicu ujedinjenja zemlje, da ostanu posvećeni demokratiji i da moraju da se bore za nju.

Odlazeća kancelarka je rekla da je do ujedinjenja došlo “zato što je u Istočnoj Nemačkoj bilo ljudi koji su rizikovali sve zbog svojih prava, slobode i drugačijeg društva”.

Merkel je rekla da čak i danas dostignuća demokratije ne treba uzimati zdravo za gotovo.

“Demokratija nije jednastavno tu”, rekla je ona u obraćanju u istočnom gradu Haleu, upozoravajući na dezinformacije i huškanje koje postoje u aktuelnim javnim raspravama.

Ona je istakla da Nemci moraju zajedno da rade za demokratiju “iznova i iznova, svaki dan”.

Merkel je kao primere verbalnih napada koji su doveli do radikalizacije u nemačkom društvu navela ubistvo jednog od regionalnih političara njene stranke, napad na sinagogu u Haleu i nedavno ubistvo radnika na benzinskoj pumpi jer je tražio od kupca da stavi zaštitnu masku.

Ona je upozorila da ujedinjenje Nemačke “nije gotov proces”, napominjući da su mnogi gradjani bivše Istočne Nemačke, poput nje, iskusili osećaj da moraju stalno da se pravdaju i dokazuju da su i oni deo države.

Tri decenije kasnije, ostaje politička i ekonomska podela izmedju nekadašnjeg komunističkog istoka Nemačke i zapada.

Razlika je ilustrovana na prošlomesečnim parlamentarnim izborima, gde je krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku osvojila 16 izbornih jedinica na istoku zemlje iako je osvojila manje glasova na nivou cele države u odnosu na prethodne izbore.