Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nove mere Prištine nisu u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini, i da će se država boriti diplomatskim sredstvima kako bi se ta situacija razrešila.

Ana Brnabić rekla je za Radio televiziju Srbije da su u Prištini najavljivali te nove mere i da su to „njihove takozvane mere reciprociteta koje sa reciprocitetom nemaju baš nikakve veze“.

„Sve ono što mi radimo i što smo uradili u prošlosti u trgovini sa našom pokrajinom, sa Kosovom i Metohijom, je u skladu sa Cefta sporazumom. Dakle, ne možete imati mere reciprociteta ako to nije u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini koji je i Priština potpisala“, navela je Brnabićeva.

Ukazala je da su mere u Prištini u suprotnosti i sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i da se eventuano može nešto menjati samo ukoliko se menja Cefta sporazum.

„To da menjate neke stvari, a da su te stvari u suprotnosti sa sporazumima koje ste potpisivali – Cefta sporazumom, a samim tim i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, onda je to isto kao da imate takse od 100 odsto i to je kršenje oba ta sporazuma“, istakla je premijerka.

Ona je dodala da se to ne možete raditi ukoliko neko želi da bude deo normalnog sveta, a kako je istakla, prvi preduslov da se bude deo normalnog, civilizovanog sveta je poštovanje sporazuma koji su potpisani.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.