AFA (All for All) organizacija počela je sa realizacijom dela Mentorskog programa za preduzetnice posvećenog razvoju liderskih i „drugih“ mekih veština. U programu je ukupno 15 preduzetnica (od kojih su dve vlasnice uspešnih tehnoloških startapa). Preduzetnice su do sada imale priliku da slušaju dve sesije, a pred njima su još četiri. Zbog zdravstvene situacije, sesije se održavaju onlajn, ali su i pored te činjenice vrlo dinamične i interaktivne.

Prva sesija, održana 19.11.2020, bila je o liderskim veštinama, stilovima i alatima, a držala ju je istaknuta preduzetnica Anja Ivana Milić, suvlasnica i izvršna direktorka kompanije Arhi.pro, kao i osnivačica još nekolicine biznisa. Gospođa Milić je u toku sesije postavljala preduzetnicama pitanja koja one same sebi obično ne postavljaju, pa ih je tako inspirisala da razmišljaju o važnim temama koje novim preduzetnicama obično promaknu. Takođe, preduzetnice su bile ohrabrivane da postavljaju konkretna pitanja koja ih interesuju vezano za svoje biznise, kako bi dobile praktične savete koje mogu odmah da primene. Tako je svaka od njih u toku sesije dobila po par personalizovanih saveta za svoj biznis. Na kraju sesije, jedna od preduzetnica je izjavila: „Radionica je bila inspirativna na svakom nivou. Takva vrsta vetra u leđa mi je baš bila potrebna u ovom trenutku, da preguram ovu izazovnu godinu“.

Druga sesija, održana 26.11.2020, ticala se veština promocije, pregovaranja i prodaje, a mentorka je bila suvlasnica startapa Boostowski Biljana Ždrale, koja ima i dugogodišnje iskustvo u zastupanju kompanije Mercuri International. Gospođa Ždrale je sa polaznicama podelila „male tajne velikih majstora“ kada su u pitanju pregovaranja i aktivna prodaja, ali ih i ohrabrila da su u pitanju veštine koje se mogu naučiti, te da nije potrebno biti „rođeni trgovac“. Polaznice su imale priliku da pre same sesije postave sva pitanja koja ih interesuju, kako bi im mentorka dala što potpunije odgovore, a na kraju sesije je ostalo i dovoljno vremena za nova pitanja koja su se javila u toku predavanja. Teme promocije, pregovaranja i prodaje su toliko opširne, da je jedna od polaznica izjavila kako je „gospođu Ždrale slušala već par puta, ali kako svaki put čuje toliko toga novog“.

U daljem toku Mentorskog programa za preduzetnice, AFA će organizovati i sesije na sledeće teme: veštine umrežavanja („networking“); veštine samopromocije; ženska solidarnost i etika u poslu, suočavanje sa nelagodnim situacijama i učenje iz neuspeha; i preduzetništvo kao stil života. AFA već drugu godinu za redom organizuje ovaj program, sa ciljem da preduzetnicama pruži konkretna znanja i veštine za uspešno vođenje svojih biznisa, ali i mogućnost da se povežu i umrežavaju – kako međusobno, tako i sa ženama liderkama iz različitih kompanija koje AFA okuplja u svojoj korporativnoj mreži.

U pitanju je jedinstven program u kome polaznice u jednom prijatnom okruženju mogu da se upoznaju sa praksama najboljih liderki i onih koje mogu da im budu uzori, da dobiju konkretne savete za vođenje svojih biznisa, i da već sutradan mogu da primene stečena znanja i veštine. AFA se svojim radom trudi da napravi mrežu polaznica i mentora koja će u svakom trenutku biti blisko povezana i spremna da pruži podršku preduzetnicama kad god im to treba. Čak i nakon završetka programa, polaznice programa ostaju u kontaktu i uvek mogu da se obrate AFA mreži, ali isto tako, AFA ohrabruje polaznice ohrabruju da i one međusobno dele svoja znanja i kontakte, kako bi ta jedinstvena mreža rasla, a ženski biznisi zajedničkim snagama i ženskom solidarnošću jačali.

Mentorski program za preduzetnice je zajednički program AFA organizacije i Impact Hub-a u okviru Inicijative „WE Founders“, trogodišnjeg projekta finansiranog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Cilj ovog projekta je podrška ženskim biznisima da ostvare svoj pun ekonomski potencijal i time doprinesu ekonomskom rastu zemlje.

Preduzetnice koje žele da saznaju više o Mentorskom programu i da se prijave za neku od narednih sesija u toku sledeće godine, više informacija mogu dobiti na sajtu: https://www.afa.co.rs/mentorskiprogram2020

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.