“Meni je izgorela kuća, a osećao sam se kao na optuženičkoj klupi”: Milan Jovanović o suđenju i neistinama

0
Foto Nedeljnik

Izricanje presude za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, koje se dogodilo u decembru 2018. godine, zakazano je za 23. februar, pošto su danas pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu okrivljeni i njihovi advokati izneli završne reči, čime je zaključen glavni pretres u ovom sudskom procesu. Dok tužilaštvo traži najstrožu kaznu od osam godina zatvora za Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika opštine Grocka, koji se tereti da je naložio paljenje kuće novinara, odbrana je u završnim rečima tražila oslobađajuću presudu.

„To je njihovo pravo, da lažu. Ja mislim da pri Advokatskoj komori treba da se oformi još jedno udruženje advokata lažova“, rekao je Milan Jovanović u izjavi za N1.

On je rekao da je zadovoljan zbog toga što se suđenje bliži kraju, ali naglašava da je “na optuženičkoj klupi” tokom procesa više bio on, nego okrivljeni. Teško mu je, dodaje, i da radi svoj posao – na portalu Žig.info – iz više razloga.

„Vrlo teško jer je oprema izgorela, uništeno je sve, radi se 24 sata pod policijskom pratnjom, mnogo teže nego ranije. Ranije nisu ni znali da se ja bavim istraživačkim novinarstvom, a sada jer je policija sa mnom, građani izbegavaju da daju izjavu u prisustvu policije“, rekao je.

Dodaje da i sredina i u kojoj radi znatno otežava situaciju.

„Mala je sredina, svi se međusobno poznajemo, svi znaju kad se nešto napiše. Mnogo je teže raditi na lokalnom nivou, u gradu sa milion-dva stanovnika, manje vas znaju, lakše se krećete“.

Jovanović dodaje da su mu svi obećavali pomoć, ali da nijedan dinar nije stigao ni od Vlade, ni od grada kao ni od opštine i mesne zajednice.

„Niko me čak nije ni posetio. Mogu da se zahvalim svim novinarima koji su mi pomogli i iz Srbije i van nje, takođe firmama koje su mi dale donacije, nameštaj, posuđe i takođe zahvaljujem građanima Srbije koji su uplaćivali sredstva u Fondaciju Slavka Ćuruvije, koja je prikupljala pomoć“, kaže Jovanović i dodaje da je sanirano 70 odsto kuće.

„Kuća je sada oskudno opremljena, nema dragih uspomena, nema dragih fotografija, ne može niko da vrati zdravlje moje supruge, koje je znatno narušeno od te noći. Čekamo okončanje tog postupka pa da vidimo kako radi naše pravosuđe“.

Kaže i da se oseća bezbedno sve dok je policija pored njega.