Meksički narko kartel došao do adresa policajcaca i ubija ih po kućama: “Za svakog ubijenog člana Haliska, mi ćemo ubiti dva pripadnika Taktičke grupe”

0
(Beta/AP Photo/Rebecca Blackwell, File)

(Beta-AP) – Članovi zloglasnog meksičkog narko kartela Halisko (Jalisco) kidnapovali su nekoliko pripadnika elitne policijske jedinice i mučenjem došli do adresa drugih policajaca koje sada ubijaju u njihovim domovima.

Izrazito nasilan kartel na taj način je odgovorio na politiku meksičke vlade “zagrljaji, ne meci”.

Napadi na policajce do sada su najdirektniji izazov za predsednika Meksika Andresa Manuela Lopesa Obradora i njegovu politiku izbegavanja nasilja i odbacivanja rata protiv kartela.

S druge strane, kartel Halisko je objavio rat vladi i želi da uništi elitnu policijsku jedinicu, poznatu pod nazivom Taktička grupa, koju banda optužuje da se nepošteno odnosi prema njenim članovima.

Kartel je zapretio da će za svakog uhapšenog člana ubiti dva pripadnika Taktičke grupe, bilo u njihovim policijskim vozilima ili u kućama.

Zvaničnici savezne države Gvanahuato, najviše pogođene nasiljem u Meksiku, odbili su da kažu koliko pripadnika Taktičke grupe je ubijeno do sada.

Prema podacima agencije Poplab, od 2018. do 12. maja ove godine u Gvanahuatu su ubijena 262 policajca.

Predsednik Lopes Obrador izbegava otvorenu konfrontaciju s kartelima i navodi da je radije za dugoročnu politiku rešavanja socijalnih problema, poput nezaposlenosti mladih, koji doprinose da se ljudi okreću kriminalu.