Megan demantuje da su joj zabranili da učestvuje u razgovoru, Hari bio nasamo sa kraljicom pre sastanka, Čarls rekao da neće imati “neograničene prihode”: Šta se dešavalo iza zatvorenih vrata

0
Foto Profimedia

Kraljica Elizabeta je nakon jučerašnjeg sastanka pristala na “period tranzicije” tokom kog će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, Hari i Megan, provesti vreme u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu i objavila to u saopštenju. Ali britanski mediji pišu šta se dešavalo iza zatvorenih vrata na sastanku kraljevske porodice.

Megan Markl danas je negirala da joj je bilo zabranjeno da “se telefonski uključi” na jučerašnji kraljevski sastanak u Sendringemu iz Kanade – i umesto toga odlučila je da razgovore o napuštanju kraljevske porodice prepusti princu Hariju.

Zvaničnici Palate koji rade za kraljicu, princa Čarlsa i princa Vilijama rekli su da se ne slažu sa planom koji je par napravio tokom vikenda strahujući da bi razgovori mogli da budu snimljeni ili presretnuti dok bi vojvotkinja učestvovala iz Vankuvera, gde je ona sa sinom Arčiejem . Ali danas je portparol Kensingtonske palate odbacio tvrdnje da je Megan bila isključena iz razgovora i rekao: “Na kraju su Saseksu odlučili da nije potrebno da se vojvotkinja pridruži”.

Prema izvorima jednog od urednika Dejli mejla Ričarda Keja evo šta se dešavalo tokom susreta u Norfolku:

Hari je stigao dva sata ranije kako bi osigurao sastanak jedan na jedan sa kraljicom da bi mogao da ispriča svoju stranu priče;

Megan nije smela da se pridruži raspravi na konferencijskom pozivu iz straha da razgovor neće ostati privatan;

Izvori bliski princu Čarslu rekli su da je upozorio Harija da nema „neograničene resurse” za podupiranje svog novog načina života;

Insajderi tvrde da se princ od Velsa uplašio da se njegov najmlađi sin nada da će plaćati porodične račune koristeći sredstva vojvodstva Kornvola;

Dvosatni sastanak kraljice, Čarlsa, Villijama i Harija odvijao se u “mirnom” okruženju;

Kako piše Dejli mejl Hari je stigao ranije pre nego što je bilo utvrđeno rasporedom kako bi razgovarao sa bakom, koja je u razočarana njime i Megan zbog želje da se povuku sa svojih službenih dužnosti.

U sinoćnjoj izjavi je jasno izraženo njeno iskreno žaljenje pošto je rekla da bi “više volela da oni ostanu stalni članovi porodice”.

Ali nakon razgovora jedan na jedan s Harijem – pa dva sata “mirne” rasprave s njim, Čarslom i Vilijamom – Njeno veličanstvo pristalo je na “prelazni period” u kojem će se vojvoda i vojvotkinja udaljiti od kraljevskih obaveza dok provode više vremena u Kanadi.

Megan je bilo zabranjena da se uključi u sastanak iz Vankuvera. Zvaničnici Palate rekli su da je takva ideja odbačena, jer niko sigurno nije znao ko još neko možda sluša. Insajder je rekao: “Ovo je bila veoma poverljiva porodična rasprava, a ne konferencijski poziv.”

Nakon sastanka sva trojica su otišla u različitim kolima.

Kraljica je rekla da je otkrivanje održivog nacrta za finansijsku i nezavisnu budućnost Harija i Megan pokazalo „složenost” i naglasila je da više detalja treba rešiti u narednim danima.

A izvori su otkrili i da princ Čarls takođe smatra da stvar nije zaključena jer zna da će se Hari osloniti na svoje vojvodstvo od Kornvola da bi plaćao porodične račune.

Jedan prijatelj je rekao, prenosi Dejli mejl: “On nema neograničene resurse. Hari to mora znati. ‘

Kraljica je naredila osoblju da pronađu rešenje „u roku od nekoliko dana” za preostale ključne tačke, uključujući buduće finansiranje para, što podrazumeva kruta pravila u komercijalnim aktivnostima.

Jedan izvor je naveo: “Postoje, na primer, stroga uputstva o brendiranju. Niko ne želi da vidi ime Saseksa na margarinu”.

Kraljica je u saopštenju koje je objavljeno posle današnjeg “kriznog porodičnog sastanka” navela da u potpunosti podržava želju svog unika i njegove supruge za drugačijim živtonim ulogama, ali je i navela da bi više volela da oni ostanu puni članovi kraljevske porodice sa svim kraljevskim obavezama.

Ona je rekla da posao po tom pitanju nije završen i da ona očekuje odluku narednih dana.

Hari i Megan su u sredu objavili da se povlače sa kraljevskih dužnosti i da žele da budu finansijski nezavisni.

Kraljica je u saopštenju navela i da su razgovori, kojima su prisustvovali i princ Čarls i Vilijam, bili veoma konstruktivni.

“Moja porodica i ja u potpunosti podržavamo želju Harija i Megan da stvore novi život kao mlada porodica”, rekla je Elizabeta.

“Hari i Megan su jasno stavili do znanja da ne žele da zavise od javnih fondova u svojim novim životima”, takođe je navela kraljica.

Dogovoreno je da će biti “perioda tranzicije” u kojem će Hari i Megan provesti vreme u Kanadi u SAD, nakon što je mladi par objavio da ne žele da se izdržavaju od javnog novca. 

“Ima komplikovanih stvari o kojima moja porodica još treba da donese odluke, ima još posla, ali zamolila sam da konačna odluka bude doneta narednih dana”, zaključila je kraljica.