Medvedčuk se oglasio putem video poruke: Nudi da bude razmenjen za civile u Marijupolju

0
EPA-EFE/STEPAN FRANKO

(Beta-AP) – Ukrajinski proruski političar Viktor Medvedčuk, uhapšen po optužbi za izdaju, ponudio je da bude razmenjen za zarobljene civile u Marijupolju, ukrajinskom gradu pod opsadom snaga Rusije.

U video snimku koji je danas objavila ukrajinska služba državne bezbednosti SBU, Medvedčuk je pozvao predsednike Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, da razmotre njegov predlog za razmenu.

Istovremeno su se dva Britanca, koja su se predala ruskim snagama u Marijupolju, pojavila u ruskom mediju, tražeći da budu deo razmene.

Medvedčuk, bivši lider proruske opozicione stranke, blisko povezan sa Putinom, uhapšen je u utorak u specijalnoj operaciji SBU. Nekoliko dana pre 24. februara, kada je Rusija napala Ukrajinu, 67-godišnji oligarh je pobegao iz kućnog pritvora.

Preti mu kazna od 15 godina do doživotnog zatvora, pod optužbom za izdaju i pomaganje terorističkoj organizaciji, zbog posredovanja u kupovini uglja za separatističku republiku Donjeck na istoku Ukrajine koja je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Britanci koji se pojavljuju u ruskom snimku predstavili su se kao Šon Piner (Sean Pinner) i Ejden Eslin (Aiden Aslin). Piner je imao duboke krugove ispod očiju i delovao je iscrpljeno, ali je rekao da on i Eslin nisu tretirani na neodgovarajući način.

Dva video snimka su objavljena u razmaku od sat vremena, a okolnosti u kojima su nastali nisu jasne.

Ukrajinski zvaničnici navode da Kijev želi da sudi Medvedčuku i da ga potom razmeni za ukrajinske zatvorenike.