Međusobne optužbe SAD i Kine iz čije je laboratorije “pobegao” koronavirus

0

Najviše američke i kineske diplomate još jednom su međusobno razmenile optužbe, a Кina je upozorila SAD da prestanu da se mešaju u njene unutrašnje poslove i optužila Vašington za politizaciju istrage porekla pandemije kovida 19.

Direktor Кancelarije komisije za spoljne poslove Кine Jang Đieči i američki državni sekretar Entoni Blinken održali su u petak telefonski sastanak koji je potvrdio velika neslaganja u brojnim spornim oblastima, među kojima su i američke tvrdnje o ograničavanju političkih sloboda u Hongkongu i masovnom zatvaranju muslimana u kineskoj severozapadnoj regiji Sinđijang, prenosi AP.

Blinken je tokom razgovora pozvao Кinu na saradnju i na transparentnost oko porekla kovida 19, zatražio je da Peking prekine svoju kampanju pritisaka na Tajvan, izrazio zabrinutost SAD po pitanju postupanja prema Ujgurima u Sinđijangu i pogoršanju demokratskih prava u Hongkongu.

U svom odgovoru na primedbe iz Vašingtona, Jang je prema agenciji Sinhua, poručio da je Кina duboko zabrinuta, kako je rekao, zbog apsurdnih tvrdnji da je koronavirus pobegao iz kineske laboratorije u Vuhanu.

“Кina se odlučno protivi bilo kakvim nedoličnim radnjama koje koriste epidemiju kao izgovor za klevetanje Кine i prebacivanje krivice”, naglasio je kineski diplomata.

Pozvao je SAD da poštuju činjenice i nauku i da se uzdrže od politizacije istrage porekla kovida 19 i koncentrišu se na međunarodnu antipandemijsku saradnju.

U odgovoru na američke optužbe o postupanju prema muslimanskoj manjini i stanju demokratije u Hongkongu, Jang je rekao da su SAD izmislile razne laži o Sinđijangu u pokušaju da ugroze stabilnost i jedinstvo u toj pokrajini, a da je pitanje Hongkonga unutrašnja stvar Кine.

O navodnim pritiscima na Tajvan, koje je tokom razgovora pokrenuo američki državni sekretar, Jang je poručio da će Peking čvrsto braniti svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Jučerašnji razgovor dvojice zvaničnika bio je prvi od njihovog vrlo napetog susreta u martu u Enkrodžu na Aljasci, kada su dve sile izložile svoja velika neslaganja u javnost i pokazale da su se njihovi odnosi pogoršali i pali na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija.