Međunarodni dan prokupca obeležava se po šesti put širom Srbije

  0

  Mnogobrojnim manifestacija širom Srbije ove godine po šesti put biće obeležen Međunarodni dan prokupca 14. oktobar. Dan prokupca organizuje se u slavu najvažnije autohtone srpske sorte vinove loze, a ovog puta, uz centralni događaj,  biće organizovani prateći događaji.

  Manifestacija počinje Karavanom prokupca koji će posetiti Prokuplje 9. oktobra, Aleksandrovac 10. oktobra i Kragujevac 12. oktobra, dok će u Beogradu 14. oktobra biti održan tradicionalni Salon prokupca na kome će se predstaviti najbolji domaći proizvođači vina ove sorte, sa nizom premijera i vina iz novih berbi. Dana 15. oktobra biće održana konferencija „Prokupac – rođen u Srbiji“ u hotelu Radisson Collection koji će okupiti internacionalne vinske eksperte, novinare i trgovce vinom iz čak sedam zemalja. U danima posle konferencije međunarodni vinski stručnjaci posetiće vinogorja i vinarije u Srbiji u kojima se uzgaja i proizvodi prokupac.

  Manifestaciju prate i izložbe slika, stručne degustacije i promocije, dok će se u restoranima, vinotekama i barovima širom Srbije cele sedmice od 11. do 17. oktobra održati „Nedelja prokupca“ sa širokom vinskom i gastronomskom ponudom posvećenom našoj autohtonoj sorti.

  Manifestacija Međunarodni dan prokupca nastala je na inicijativu više aktera srpske vinske scene, okupljenih oko inicijative „Wine Identity“, sa idejom da naša autohtona sorta vinove loze ponovo zauzme mesto koje joj pripada na svetskoj vinskoj mapi. Ove, kao i prethodne godine, manifestacija se odvija uz podšku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

  ŠTA:       Međunarodni dan prokupca / Nedelja prokupca

  KADA:     Četvrtak, 14. oktobar (Međunarodni dan prokupca) / 11-17. oktobar (Nedelja prokupca)

  GDE:      Beograd, Prokuplje, Kragujevac, Aleksandrovac

  INFO:    www.prokupacday.rs

  Prokupac je autohtona crna sorta vinove loze, neraskidivo vezana za vinogorja Srbije u kojima je nekada dominirala. Sredinom 20. veka gotovo je iskorenjena, a očuvali su je mali vinari, pretežno u aleksandrovačkoj Župi. Renesansa vinske industrije u Srbiji, kao i globalni porast popularnosti autentičnih vina, dali su prokupcu novu šansu i on se danas ponovo širi vinogradima, dok vina od prokupca po pravilu dobijaju visoka internacionalna priznanja na ocenjivanjima i degustacjama.