Među kandidatima za nove članove SANU Kusturica, Mijač, Marković, Stanić…

1
Foto: Igor Pavićević

Režiser Emir Kusturica nalazi se među kandidatima za nove članove Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koja na jesen treba da izabere novo članstvo. Kusturica, kao i predsednik Matice Srpske pesnik Dragan Stanić, predloženi su za članstvo u Odeljenju za jezik i književnost SANU, pišu “Večernje novosti”.

Na istom spisku za dopisne članove ovog odeljenja su i univerzitetski profesori katedri za srpski jezik i književnost Milo Lompar, Rajna Dragićević, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Milivoj Nenin i Zorica Nestorović.

Tu su i pisci Radovan Beli Marković, Selimir Radulović, Mihajlo Pantić, Goran Maksimović, Miroslav Maksimović i Zoran Živković, Vladan Matijević i germanista Miodrag Loma.

Za novoformirano odeljenje umetnosti, koje je nastalo preimenovanjem Odeljenja za likovnu i muzičku umetnost, instutucije izvan Akademije predložile su reditelje Dejana Mijača i Gorana Markovića, scenografa Miodraga Tabačkog i druge.

Među kandidatima za ovo odeljenje su i kompozitori Ivana Stefanović, Srđan Hofman, Zoran Erić, Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović i teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić.

Za ulazak u Odeljenje društvenih nauka, a na predlog institucija izvan SANU, kandidati su filozof Ilija Marić, etnolog Bojan Jovanović, sociolog Dragoljub Đorđević i demograf Mirjana Rašović.

Za Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, naučno-nastavno veće Mašinskog fakulteta predložilo je profesora doktora Miodraga Spalevića.

Prema izbornoj proceduri u SANU, nakon što Komisija za praćenje izbora pregleda predloge koji su stigli od institucija spolja, oni će do kraja februara biti dostavljeni odeljenjima.

Tokom marta i aprila odeljenja i ogranci formiraju svoje predloge, a potom se svi predlozi vraćaju na glasanje odeljenjima, koji u izbornom procesu imaju veoma važnu ulogu.

Taj, prvi krug glasanja, završava se do kraja maja, a u junu se predlozi kandidata koji su dobili natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu na glasanju u odeljenjima prosleđuju Predsedništvu.

Potom će u septembru sa tim rezultatima biti upoznata javnost, te će tri nedjelje trajati rok za dostavljanje primedbi, a u oktobru će se svi članovi SANU upoznati sa predlozima koji su prošli glasanje.

Glavni izbori će biti održani 4. novembra, na Izbornoj skupštini SANU.

Po pravilu, kandidati koji dobiju dvotrećinsku podršku matičnog odeljenja imaju značajno veće šanse da i na Skupštini osvoje potreban broj glasova i tako ispune uslov za članstvo u SANU.

Inostrani članovi se biraju na inicijativu odeljenja, ogranaka ili Predsedništva SANU.

1 KOMENTAR

Comments are closed.