Medojević pisao Jensu Stoltenbergu u NATO o formiranju paravnojih formacija u Crnoj Gori i “Balkanskoj Konfederaciji Organizovanog Kriminala”

0
Foto: Profimedia

“Upozoravam na zabrinjavajuće javne nastupe predsednika poraženog DPS Mila Đukanovića koji najavljuje formiranje paravojnih formacija i preti da će biti spreman da inicira nasilje i izazove oružane sukobe u Crnoj Gori”, poručio je predsednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević u pismu generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, saopšteno je iz njegove stranke.

“Koristim ovu priliku da Vas upozorim na pogoršanje bezbjednosnih prilika u Crnoj Gori, nakon prve smjene vlasti na izborima u istoriji Crne Gore. Kao poslanik Parlamentarne Skupštine NATO, i dugogodišnji član Odbora za odbranu i bezbjednost i predsjednik parlamentarne stranke koja se od osnivanja zalaže za punopravno članstvo Crne Gore u NATO, cijenim veoma važnim upozoriti na zabrinjavajuće javne nastupe predsjednika poraženog DPS Mila Đukanovića koji najavljuje formiranje paravojnih formacija i prijeti da će biti spreman da inicira nasilje i izazove oružane sukobe u Crnoj Gori”, istakao je Medojević u pismu.

On je dodao da je kao član skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost bio u prilici da se, kako kaže, neposredno upozna sa “obimom, snagom i brojnošću Balkanske Konfederacije Organizovanog Kriminala”, čije je sediste, kako tvrdi Medojević, u Crnoj Gori i koja predstavlja pretnju bezbednosti i širem regionu, ali i Evropi i na globalnom nivou.

“Ova organizacija stoji iza šverca kokaina, cigareta, oružja i pranja novca kojim se finansiraju najmoćnije terorističke organizacije svijeta. Cijenim da ste upoznati da su se upravo u Crnoj Gori odvijale transakcije ‘droga za oružje’ i da su u međunarodnoj akciji uhapšeni predstavnici kolumbijskog FARC i Al Kaide. Akcijom bezbjednosnih službi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i carina u Fliladelfiji, zaplijenjen je rekordni iznos od 20 tona kokaina namijenjen tržištu SAD, iza čega stoji ova ista organizacija iz Crne Gore”, poručio je Medojević Stoltenbergu.

Predsednik PzP je napisao da “u ovom osjetljivom trenutku kada počinje tranzicija vlasti i formiranje prve demokratske Vlade u istoriji Crne Gore, od suštinske je vaznosti sačuvati mir i stabilnost, a najveća prijetnja je upravo ova kriminalna organizacija iza koje stoji Đukanović”.

“Upravo zahvaljući jasnim porukama koje je Đukanović dobio sa značajnih adresa sa Zapada izborni dan i brojanje glasova su prošli mirno i došlo je do tektonskih političkih promjena. Pobjedničke koalicije su već sklopile sporazum koji garantuje da ce odnosi sa NATO snažiti i unapređivati i ja se nadam da će nova Vlada znati da iskoristi sve mehanizme i kapacitete NATO i dobije podršku u demontaži totalitarnog sistema i čišćenju zemlje od organizovanog kriminala i korupcije. Radujem se budućoj saradnji i inteziviranju odnosa sa NATO, posebno u vezi sa reformama sektora odbrane i bezbjednosti koje nijesu sprovedene zbog nedostatka političke volje”, naveo je Medojević.

On je naveo i da su “pred nama ozbiljni izazovi i neophodno je odmah krenuti u reforme koje će rezultirati depolitizacijom i profesionalizacijom vojske Crne Gore i jačanju njene uloge u odbrani zemlje”.

“Vojska i vojnici i oficiri su u dugoj istoriji Crne Gore uvijek predstavljaji simbole časti, patriotizma i nacionalnog ponosa Crnogoraca”, zaključio je Medojević u pismu Stoltenbergu.