Ovogodišnji Međunarodni forum javno-privatnog partnerstva održan je u Istanbulu od 08-10. maja u organizaciji UNECE (United Nations Economic Commission for Europe). Predstavljeni su JPP projekti iz celog sveta među kojima i projekat zamene javnog osvetljenja u Gradu Valjevu, koji je ispunio ciljeve održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

Predstavljajući iskustvo Srbije u sprovođenju politike JPP-a, Jelena Tadić izvršna direktorka PPP Investment na panelu ,,Nacionalni programi i politike JPP u državama članicama UNECE: izgradnja kapaciteta za povećanje JPP orijentisanih na ciljeve održivog razvoja“ je istakla da smo kao zemlja regionalni lider u pripremi i realizaciji JPP projekta.

Tadić je rekla da je jedan od ključnih aspekata projekta JPP da osiguraju održivo finansiranje, te da se intezivno radilo na stvaranju povoljnog okruženja za privatne investicije. To uključuje povećanje predvidljivosti, transparentnosti i pravnu sigurnost unutar regulatornog okvira.

,,Čvrsto verujem da Srbija ostaje posvećena unapređenju održivih JPP i razvoju infrastrukture u skladu sa ciljevima održivog razvoja. Srbija prepoznaje ključnu važnost izgradnje kapaciteta za efikasno sprovođenje JPP i infrastrukturnih projekata. Naše potrebe za izgradnjom kapaciteta obuhvataju različite oblasti, uključujući podršku u pripremi projekata, jačanje zakonskih i regulatornih okvira i unapređenje tehničke ekspertize u javnom sektoru“ zaključila je na kraju ovog panela Jelena Tadić.

Na sesiji ,,Izgradnja kapaciteta za povećanje javno-privatnog partnerstva usmerenog na ciljeve održivog razvoja“ preneta su iskustva članova žirija koji procenjuju JPP projekte iz celog sveta. Kao član žirija Jelena Tadić rekla je da je ovo neprocenjivo iskustvo, koje nam je pomoglo da PIERS metodologiju uvrstimo u naše projekte i na taj način pomognemo lokalnim samoupravama da svoje projekte pripreme i realizuju na efikasan, transparentan i održiv način. Metodologija PIERS uključuje dobrovoljno učešće, jake kriterijume za procenu, dodatu vrednost za vlade i garancije za privatne investitore kao i ravnotežu između doslednosti i fleksibilnosti.

,,Metodologija PIERS omogućava da se proceni usklađenost javno-privatnog partnerstva sa ciljevima održivog razvoja. S druge strane, pruža garancije privatnim investitorima, privlačeći održive investicije, promoviše ekonomski rast i označava ključni trenutak na našem putu ka pravednijoj i ekološki svesnijoj budućnosti“ zaključila je Jelena Tadić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.