Medijska podrška borbi protiv raka dojke

  Piše Ivana Milošević, head of media analyisis & research, Kliping

  0
  Foto: Promo

  Za mesec mart možemo slobodno da kažemo da je posvećen brizi o nežnijem polu. Početak je rezervisan za prava žena i rodnu ravnopravnost, a kraj je posvećen skretanju pažnje na problem raka dojke. Naime, 20. mart je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke i na taj način se skreće pažnja na ovu opaku bolest, njenu učestalost i značaj ranog otkrivanja, odnosno odlaska na preventivne preglede.

  Prema najnovijim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, samo u Evropi je obolelo više od pola miliona žena od karcinoma dojke. Prema procenama Srbija se nalazi na 20. mestu u odnosu na 40 evropskih zemalja.

  Mediji u Srbiji pravovremeno prate ovu temu, a arhiva agencije Kliping pokazuje da se u periodu od 20. marta 2021. do 20. marta 2022. objavi prosečno 15 tekstova dnevno. Od ukupnog broja, preko 20 odsto je u oktobru koji se obeležava kao Mesec borbe protiv raka dojke. Podatak koji ohrabruje je da je u odnosu na period 2020–2021, broj tekstova o ovoj temi dupliran.

  Novinari su najčešće pisali o značaju samopregleda, besplatnim ultrazvučnim pregledima, redovnim kontrolama, mamografiji, savetima za bolje zdravlje, inovativnim lekovima, manifestacijama koje skreću pažnju na ovu bolest („Trka za zdravlje”, „Daj pedalu raku”, „Snažnije zajedno”, „Budi hrabra”, „Jedan snimak menja sve”), kampanjama kao što su „Bori se ženski”, čije je zaštitno lice olimpijska šampionka Milica Mandić, i „Hajde da imamo vremena za pregled”, tribinama, donacijama mamografa, aktivnostima zdravstvenih institucija, kompanija, organizacija koje okupljaju obolele i lečene od raka dojke, ali i poznatim ličnostima koje se bore sa ovom bolešću. Neke od njih su, nažalost, izgubile bitku sa ovom opakom bolešću, pa su tako mediji izveštavali o smrti tekstopisca Marine Tucaković i srpske karatistkinje Snežane Pantić.

  Dobro bi bilo da se mesečni prosek objava popravi i da se priča više i tokom godine, a ne samo u martu i oktobru kada se obeležavaju dani posvećeni borbi protiv raka dojke. Priče žena koje su se izlečile ili su u proceduri izlečenja podstakle bi dame na veći broj preventivnih pregleda jer kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva.