Nemački portal „Dojče vele“ (Deutsche Welle) danas podseća na to da od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića nije bilo atentata na šefa vlade neke evropske države, a da je posle pune dve decenije od tada atentat na premijera Slovačke Roberta Fica „tužan vrhunac sve većeg nasilja nad političarima u mnogim evropskim zemljama“.

U medijima u EU se s vidnom zabrinutošću ukazuje na to da jačaju pretnje ubistvom i protiv Donalda Tuska, premijera u Poljskoj, gde su takođe velika podeljenost i naboj nasiljem veliki, a „Dojče vele“ naglašava da je „šok veliki, posebno u Slovačkoj, ali i drugde“.

Posebnu zabrinutost medija, političkih analitičara, vlada i institucija EU izaziva činjenica da su pokušaj ubistva slovačkog premijera, političke podele i poruke mržnje snažno izbile na videlo u zemljama EU upravo kad se zahuktava kampanja za izbore za Evropski parlament drugog juna.

Francuski list „Mond“ (Le Monde) u redakcijskom uvodniku upozorava da je „trenutak ozbiljan ne samo zbog same prirode atentata u Slovačkoj, već i zato što je samo tri nedelje do izbora za Evropski parlament zatrovana politička atmosfera u kojoj je došlo do atentata“.

„Mond“ podvlači da pokušaj ubistva Fica „mora biti pouka za sve evropske demokratije koje su na udaru sve većih političkih podela“ i da „verbalno nasilje nikad nije bezazleno, već tragično za sobom vuče fizičko nasilje“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.