Dugoočekivanim mirovnim planom administracije SAD predložiće se prekrajanje granica izmedju Izraela i Zapadne obale kako bi velika jevrejska naselja pripala jevrejskoj državi, navodi danas Vašington post, pozivajući se na neimenovane izvore.

Taj list ne precizira o kojim naseljima se radi ali dodaje da predlog takodje uključuje „neku vrstu“ izraelske bezbednosne kontrole nad Zapadnom obalom.

Takodje piše da će na početku plan ponuditi Palestincima ograničenu autonomiju nad Zapadnom obalom i istočnim Jerusalimom ali ne ulazi u detalje.

Posle toga bi počeo trogodišnji period u kome se od Palestinaca očekuje da odbace nasilje i preduzmu korake na putu do pregovora o daljoj kontroli.

„Oni će imati državu na dohvatu ako ispune bezbednosne i političke kriterijume“, rekao je jedan izvor, potvrdivši da uslovni suverenitet ne ispunjava zahtev Palestinaca za punom nezavisnošću koji podržava medjunarodna zajednica.

Portparol Bele kuće odbio je da komentariše ovaj novinski izveštaj, prenose izraelski mediji.

Njujork tajms danas piše da američki plan predlaže suverenitet Izraela na većem delu doline Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali.

Pozivajući se takodje na neimenovanu osobu blisku planu, list navodi da će plan usloviti povećanje palestinske autonomije demilitarizacijom i priznanjem Izraela kao jevrejske države.

Saudijska Al Arabija je medjutim objavila da plan uključuje stvaranje palestinske države uz Izrael i održanje statusa kvo na svetilištu u Jerusalimu, gde se nalazi džamija Al Aksa, a nekada su tamo bili drevni jevrejski hramovi.

Na osnovu statusa kvo Jordan je zaštitnik tog mesta, čestog poprišta sukoba izraelske policije i muslimanskih vernika.

Ovi izveštaji, kako se čini, potvrdjuju da je Trampov takozvani Sporazum veka  proizraelski mirovni plan.

Pouzdanih informacija o planu za sada nema.

Izraelski mediji navode da se premijer Izraela Benjamin Netanjahu nada da će mu  predsednik Tramp da ti dozvolu da anektira dolinu Jordan ili predgradje Jerusalima Male Adumim.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je najavio da će odbaciti svaki američki plan, podsetivši da su Palestinci prekinuli sve kontakte sa SAD osim bezbednosnih.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh apelovao je na medjunarodne sile da bojkotuju Trampov plan.

I sam Tramp je juče na sastanku sa Netanjahuom u Beloj kući rekao da sa bez Palestinaca nema sporazuma ali je predvideo da će ga na kraju podržati.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.